Un nou studiu stârnește frică: gripa aviară răspândită la vaci s-ar fi adaptat pentru a infecta oamenii

Sursă foto: Unsplash

Un studiu publicat luni oferă noi dovezi conform cărora virusul H5N1 care provoacă în prezent o epidemie de gripă aviară la bovinele din SUA ar putea fi adaptat pentru a infecta mai bine oamenii decât alte tulpini de virus aflate în circulație.

Acest rezultat provoacă deja controverse în rândul celor mai importanți cercetători din lume în domeniul gripei și bolilor infecțioase.

În întreaga lume, diferite virusuri gripale circulă în mod constant în multe tipuri diferite de animale. Unul dintre elementele care determină ce fel de animal poate fi infectat de un anumit virus gripal este tipul de receptori prezenți pe partea exterioară a țesuturilor cu care intră în contact virusul.

Virusurile gripale care infectează în mod obișnuit păsările au o afinitate pentru a se agăța de forma specială a unui receptor întâlnit în mod obișnuit în intestinele speciilor aviare. Virusurile gripale umane, pe de altă parte, preferă forma unui receptor care căptușește căile respiratorii superioare.

Noua lucrare, publicată în Nature, a arătat că virusul H5N1 bovin se poate lega de ambii receptori.

Virsusul are o capacitate de a se lega de receptorii de tip uman”, a declarat autorul principal al studiului, Yoshihiro Kawaoka, într-un interviu acordat STAT.

Cu toate acestea, el a avertizat că este prea devreme pentru a spune dacă această capacitate înseamnă că ramura bovină recent apărută din arborele evolutiv al H5N1 are un potențial crescut de a deveni un agent patogen uman semnificativ.

Legarea de receptorii de tip uman nu este singurul factor necesar pentru ca un virus al gripei aviare să se poată replica bine la om”, a declarat Kawaoka, un virusolog de vârf al gripei de la Universitatea Wisconsin-Madison, care a studiat H5N1 timp de decenii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: