Un nou vaccin ajunge în premieră în România. Ce boală extrem de dureroasă poate preveni

Sursa foto: Freepik

Un vaccin va ajunge în premieră în România. Este vorba despre serul care imunizează împotriva uneia dintre cele mai dureroase boli: Zona Zoster. Anunțul a fost făcut de dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Specialistul a dat mai multe detalii jurnaliștilor „Adevărul”.

În primăvara acestui an, în România se va înregistra o premieră în ceea ce privește imunizarea populației. Pe piața de la noi va fi adus un nou vaccin care, deocamdată, se găsește și se administrează doar în străinătate.

„Este vorba despre vaccinul împotriva Zonei Zoster, cunoscută și sub denumirea de Herpes Zoster. Serul se numește Shingrix, este produs de Glaxo și se adresează persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Este un vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar în toamna anului trecut s-a depus o solicitare pentru a fi comercializat și în România”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra. Agenția Națională a Medicamentului nu a eliberat încă avizul, însă acest lucru urmează să se întâmple curând. „Mă aștept ca în primăvara acestui an românii să se poată imuniza împotriva Zonei Zoster. Nu știu să vă spun în acest moment dacă serul va fi sau nu decontat. Urmează să se stabilească. Însă, ce pot să vă spun cu certitudine este faptul că persoanele de peste 50 de ani care vor dori să prevină apariția acestei boli cumplite, o vor putea face”, a afirmat specialistul.

Vaccinul Shingrix este al doilea vaccin care se folosește deja în străinătate.

„Primul a fost Zostavax, care a apărut în urmă cu vreo 10 ani în țările din Vest. De ce nu l-am achiziționat și noi? Este vorba despre interesul companiilor producătoare care nu au avut interesul de a-l comercializa într-o țară unde vaccinarea la adulți nu prezintă interes pentru populație”, explică specialistul. Cât despre schema de vaccinare, aceasta presupune administrarea a două doze la interval de două luni și un rapel. „Nu se știe, deocamdată, la ce interval de timp se va face rapelul, dacă va fi vorba de 5, 7 sau mai mulți ani. Aceste informații urmează să vină în timp”, a mai spus dr. Gindrovel Dumitra.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: