Skip to content
Societate

Un număr impresionant de români au cerut autorizație de intrare în Canada. Este vorba de zeci de mii

Fanatik.ro

De la 1 decembrie 2017, de când Canada a eliminat regimul de vize pentru România, și până la finele anului trecut, aproape 40.000 de români au solicitat obținerea unei autorizații electronice de călătorie în țara de peste ocean.

Circa 4% dintre solicitanți au fost însă refuzați de autoritățile canadiene, inclusiv pe motiv de antecedente penale grave, indică datele oficiale.

Începând cu 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maximum 6 luni, arată Profit.ro.

Persoanele care intenționează să intre în/ tranziteze Canada pe calea aerului trebuie totuși să obțină în prealabil o autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

Românii care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră/ feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcațiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

La începutul anului trecut, în luna februarie, deci la scurt timp de la ridicarea vizelor, presa canadiană relata că renunțarea la obligativitatea vizei pentru cetățenii români a fost urmată de o creștere importantă a solicitărilor de azil în Canada, determinând organizarea unei întâlniri între guvernul federal și diplomați români, la Ottawa.

Responsabili din Ministerul pentru Imigrație indicau atunci că 232 de români depuseseră solicitări de azil în Canada de la ridicarea obligativității vizelor, comparativ cu întreg anul 2016, când doar 120 de români au cerut azil.

În aceeași lună februarie 2018, un raport al Agenției Canadiene de Servicii de Frontieră relata că ridicarea vizelor a cauzat, în perioada scursă de la 1 decembrie, o creștere notabilă a activității crimei organizate din România care vizează Canada.

Autorităile române au considerat însă că situația românilor, în ce privește respectarea legii, criminalitatea sau cererile de azil de după liberalizarea regimului de vize, este comparabilă cu cea a altor cetățeni din state ale Uniunii Europene care au trecut prin același proces.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care colaborează permanent cu autoritățile canadiene pe această temă, nu există niciun temei pentru reintroducerea vizelor în cazul cetățenilor români.

Acum, un document recent al Ministerului Afacerilor Externe indică faptul că, din datele obținute de Ambasada României la Ottawa de la autorilățile canadiene de resort (lmmigralion Canada și Poliția federală de frontieră), în perioada 1 decembrie 2017 – 29 decembrie 2018 au fost înregistrate 39.476 solicitări pentru obținerea unei autorizații electronice de călălorie (eTA) de către cetățeni români.

Din totalul celor aproape 40.000 de solicitanți români, circa 4% (aproximativ 1.500 cereri) au fost refuzați însă de autoritățile canadiene.

Conform sursei citate, principalele motive de refuz au fost legate fie de lipsa unor documente necesare aplicației (cereri incomplete), dar și de existența unor antecedente penale grave sau a unor falsuri în declarații.

În aceeași perioadă (decembrie 2017 – decembrie 2018) au fost înregistrate și 816 situații de încălcare a legislației privind imigrarea de către cetățeni români.

Este vorba însă de situații legale de neadmiterea, la frontieră, pe teritoriul canadian, de cazuri de expulzare a unor români ca urmare a încălcării legii penale canadiene sau ca urmare a încălcării condițiilor de ședere în Canada pe baza eTA.

Începând cu luna iunie 2018, au fost introduse zboruri directe, dus-întors, de la București la Toronto și, respectiv, la Montreal, pentru perioada verii, efectuate de compania aeriană Air Canada, condusă de românul Călin Rovinescu.

În acest context, și cererile de vacanțe pentru Canada au crescut odată cu ridicarea vizelor și cu lansarea zborurilor directe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *