Skip to content
Sport

Un om cât un veac: istoricul Dinu C. Giurescu pune degetul pe marile răni ale României

revista22.ro

Academicianul și istoricul Dinu C. Giurescu (care continuă a urmări cu mare interes viața politică și culturală din România) a vorbit pentru Ediția de Dimineață despre câteva mari hibe ale României contemporane, sugerând cum pot fi ele îndreptate.

În anul Centenarului, savantul s-a plâns că „treptat ne destrămăm ca stat și conștiință națională”, arătând că acest proces s-a accentuat „în ultimii zece-doisprezece ani”.

La cei 91 de ani ai lui (împliniți joi), Dinu Giurescu a traversat suficient de multe epoci, încât să aibă un termen de comparație atunci când privește contemporaneitatea. Concret: istoricul a reclamat caducitatea actualelor elite, subliniind, în antiteză, că vârfurile de altădată ale societății românești se formau temeinic.

„Elitele de astăzi sunt improvizate, montate în cel mai bun caz pe o campanie de mass media. Elitele de atunci se construiau mult mai greu. În primul rând, averile se construiau după mai multe generatii, nu apăreau spontan. În al doilea rând, elitele erau constituite din oameni cultivați. Nu vreau să spun că elitele din prezent nu sunt cultivate, dar erau altfel: treceau prin liceu și apoi prin universități sau alte școli, lucru care îți dădea un alt echilibru. Cred că era o lume mai bine așezată, fiindcă îți permitea să gândești și să poți trăi. Azi nu mai ai timp să gândești”, a punctat Giurescu.

Citiți AICI întregul interviu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *