Skip to content
Societate

Un ONG care salvează Delta Dunării investește în construcții pe plajă. Asociația este condusă de un fost ministru în Guvernul Cioloș

  • Asociația ”Salvați flora și fauna Deltei Dunării” este unul dintre proprietarii apartamentelor de lux din complexul rezidențial Caelia, construit pe jumătate de hectar din plaja stațiunii Mamaia, scrie info-sud-est.ro.
  • Asociația este una dintre cele două organizații acreditate de Guvern în Consiliul Consultativ al Administrației Biosfera Delta Dunării. Președintele ONG-ului este Delia Popescu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Cioloș.
  • Apartamentul a fost cumpărat în septembrie 2017, direct de la omul de afaceri Viorel Păunescu, proprietarul complexului. După inaugurare, presa locală nota că un imobil costă între 350.000 și 500.000 de euro.
  • Radu Mazăre este cercetat penal de procurorii DNA pentru că ar fi vândut subevaluat plaja pe care este construit complexul rezidențial de lux.

Asociația care salvează Delta Dunării, dar încurajează construirea blocurilor pe plajă

În 2017, unul dintre apartamentele complexului de pe plaja din Mamaia este cumpărat de Asociația ”Salvați flora și fauna Deltei Dunării” (ASFFDD). Într-un răspuns pentru Info Sud-Est, Radu Rosoga (președintele asociației la acel moment, în timpul documentării), susținea că ”orice investiție care aduce profit este utilă” și că banii obținuți din astfel de investiții ”sunt cheltuiți pentru obiectivul asociației”.

L-am întrebat pe Radu Rosoga dacă agreează ideea că asociația lui, care protejează Delta Dunării, a cumpărat un apartament într-un complex construit direct pe plajă, la mai puțin de 100 de metri de mare. Rosoga a spus că întrebarea îl depășește și ar trebui să ne adresăm Primăriei Mamaia (sic!). Rosoga a evitat să spună cât a costat apartamentul cumpărat de Asociația ”Salvați flora și fauna Deltei Dunării” motivând că suma este mare și ”ar atrage antipatii”.

Atât Delia Popescu, care era persoana de contact a asociației la acel moment, cât și Radu Rosoga, fostul președinte al ASFFDD, au refuzat un dialog telefonic despre motivele care au stat la baza investiției făcute pe plaja din Mamaia și au cerut să trimitem întrebările în scris. Așadar, corespondența a arătat astfel:

ISE: De ce asociația pe care o reprezentați a cumpărat acest apartament?

Radu Rosoga: Asociația are mai multe investiții în mai multe domenii de activitate: imobiliare, BVB, investiții financiare, acest apartament reprezintă doar una dintre ele.

ISE: De ce este utilă o astfel de investiție unei asociații al cărei obiect este protejarea florei și faunei din Delta Dunării?

R.R.: Orice investiție care aduce profit este utilă, banii obținuți din aceste investiții fiind cheltuiți pentru obiectivul Asociației.

ISE: Ce activități a desfășurat asociația dumneavoastră în apartamentul din stațiunea Mamaia?

R.R.: Dacă verificați pe site-ul Asociației o să constatați că suntem probabil una dintre cele mai active Asociații pe zona Deltei Dunării, cu propuneri legislative constante, suntem doar două ONG-uri acreditate de Guvernul României în Consiliul Consultativ de administrare al Administrației Biosfera al Delta Dunării, avem activități săptămânale la Muzeul Satului de conștientizare asupra valorilor Deltei Dunării etc. Momentan nu a fost finalizată amenajarea apartamentului, în momentul în care va fi terminat, va fi închiriat în regim hotelier și/sau vândut cu profit, în funcție de evoluția pieței imobiliare.

ISE: Cât a costat achiziționarea acestui apartament?

R.R.: Nu aș vrea să precizăm sume, sunt mari și ar atrage antipatie.

ISE: Cunoașteți faptul că imobilul este construit pe plaja din stațiunea Mamaia? Asociația dumneavoastră agreează construirea de blocuri pe plajă?

R.R.: Cred că ne depășește această întrebare, ar fi trebuit să o adresați Primăriei Mamaia (sic!) sau constructorului. Nu noi am construit, noi am achiziționat un apartament construit acum 10 ani.

Pe site-ul oficial sosdelta.ro, Asociația susține că principalul scop al activității sale ”este protejarea faunei si florei Deltei Dunarii, protejarea speciilor de plante si animale amenintate cu disparitia, stoparea si prevenirea poluarii si a braconajului, promovarea pescuitului sportiv si a turismului ecologic in Delta Dunarii, salubrizarea si ecologizarea zonelor afectate de poluare, semnalarea tuturor neregulilor constatate catre organele abilitate”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *