PSnews

Ediția de București

Un ONG o lasă corigentă pe Firea la istorie: Decizia probabil a fost luată în emoția momentului

stirileprotv.ro

Un ONG o lasă corigentă pe Gabriela Firea la istorie. Vedeți mai jos ce spune organizația non-guvernamentală despre cea mai recentă ispravă a primarului Capitalei.

Este vorba despre Asociația Turism Istoric (care apare în Registrul ONG-urilor ca fiind înființată de către Georgel Ciprian Plăiașu – editor coordonator web al revistei Historia), care s-a exprimat sarcastic pe site-ul propriu despre intenția anunțată marți de către edilul Bucureștilor de a schimba denumirea Pieței Victoriei în Piața Regele Mihai.

Pentru început, redăm mesajul de pe Facebook al Gabrielei Firea:

„A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor și reper moral pentru generațiile ce vor urma…

Dat fiind faptul că viața Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, și că toată viața a militat fără ostenire pentru unitatea românilor, voi propune Consiliului General al Municipiului București ca Piața Victoriei să-i poarte numele.

Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!

#regelemihai
#familiaregala”.

Iată ce spun ONG-iștii de la Asociația Turism Istoric, care amintesc că denumirea arterei rutiere datează din secolul al XIX-lea și i-a fost dată în cinstea izbânzii Războiului de Independență:

„Decizia doamnei primar probabil a fost luată în emoția momentului de față, ca multe altele. Calea Victoriei este una din cele mai importante artere situată în centrul Bucureştiului, iar denumirea ei nu este una de proveniență comunistă. După ce la 8 octombrie 1878, armata română îşi face intrarea triumfală în Capitală, în urma victoriei din Războiul de Independenţă, Podul Mogoşoaiei primeşte numele de Calea Victoriei, nume păstrat până în prezent, alfel și Piața.

În perioada comunistă artera îşi păstrează numele primit în anul 1878, şi devine sursă de inspiraţie pentru regimul comunist în construirea unei noi artere (1980), atât ca nume, dar şi ca însemnătate, numită Calea Victoriei Socialismului”.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi