Skip to content
Politică

Naționaliștii radicali din Ungaria cer audierea ambasadorului român. Află motivul

Partidul naţionalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului să răspundă la acţiunile autorităţilor române împotriva maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, pe care le consideră „anti-maghiare” şi „ilegale”, convocându-l pe ambasadorul României la Budapesta, informează realitatea.net.

Astfel, Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sâmbătă că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe şi Coeziune Naţională din Parlamentul ungar, în legătură cu o „serie de acţiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare”, împotriva maghiarilor care trăiesc în Ţinutul Secuiesc.

Citește și: Extremistul maghiar din Târgu Secuiesc rămâne în arest preventiv

Vona a precizat că Guvernul ungar şi diplomaţia au tăcut în legătură cu „abuzul de putere” al autorităţilor române şi cu „încălcarea grosolană” a drepturilor colective ale comunităţii maghiare.

El a adăugat că arestarea nejustificată a liderului Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc, Istvan Beke, şi „hărţuirea” mai multor grupuri maghiare din regiune de către autorităţi „nu pot rămâne fără răspuns” din partea Ungariei.

Amintim că Beke Istvan a fost arestat la 1 decembrie, fiind acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Naţională.

Mişcarea radicală a avertizat că, din cauza „calomniilor absurde” ale autorităţilor române, se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *