Skip to content
Politică

Un personaj controversat revine în jocurile de influență din PNL. Cine este Ciprian Dobre, noul șef PNL Mureș

erdely.ma

Un personaj controversat revine în jocurile de influență din PNL. Este vorba despre Ciprian Dobre, fost apropiat al lui Bogdan Olteanu și numărul doi din PNL în timpul conducerii exercitate de Călin Popescu Tăriceanu.

Cine este Ciprian Dobre

Ciprian Dobre a reușit să revină în fruntea organizației PNL Mureș, după ce l-a învins pe senatorul Cristian Chirteș cu o diferență de numai 3 voturi, respectiv cu scorul de 259 la 256 de voturi. Ciprian Dobre anunțase anterior că îl va susține pe Florin Cîțu în competiția pentru șefia PNL, în detrimentul lui Ludovic Orban: „La nivel național, pentru funcția de președinte al PNL, îl susțin pe actualul premier Florin Cîțu, pentru că în acea echipă eu personal mi-aș găsi locul, dar și pentru faptul că România, pe vremea premierului Cîțu, iată, pentru a doua oară are cea mai mare creștere economică”, a spus Dobre, potrivit zi-de-zi.ro.

De profesie avocat, Ciprian Dobre a fost președintele Consiliului Județean Mureș din 2012 până în 2016, ales din partea Partidului Național Liberal. Între 2005 și 2008 a îndeplinit funcția de prefect al județului Mureș, iar din 2008 și până în 2012 a fost deputat în Parlamentul României. Acesta a demisionat din Parlament pe data de 26 iunie 2012.

Ciprian Dobre a fost însă un personaj controversat în PNL. Dobre a avut un dosar important la DNA, fiind acuzat de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 30 noiembrie 2006 – 27 septembrie 2007, Consiliului Local Târgu Mureş a emis cinci hotărâri care vizau, în esenţă, concesiuni de terenuri, aprobarea preţului de achiziţie a unui teren situat în municipiu, aprobarea unui studiu de fezabilitate, toate fiind aprobate pentru a sprijini interesele unui om de afaceri.

DNA susţine că, în acelaşi context, la 23 aprilie 2008, Ciprian Dobre, în calitate de prefect al judeţului, care avea obligaţia de a verifica şi, după caz, de a ataca hotărârile Consiliului Local neconforme prevederilor legale, a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 lei, într-un cont personal deschis în mod expres pentru astfel de „încasări”.

„Din suma astfel încasată, suspectul a retras în numerar 23.389 lei, iar o tranşă de 40.000 lei a fost direcţionată către o asociaţie care avea sediul la aceeaşi adresă unde funcţionau firmele controlate de omul de afaceri. La 16 iunie 2009, suspectul Dobre a înserat în declaraţia de avere faptul că a primit suma de 120.000 lei cu titlu de ‘donaţie’, în condiţiile în care acest aspect trebuia menţionat într-un document similar întocmit anterior”, afirmau procurorii.

Dosarul lui Dobre a fost clasat în august 2020.

Anul 2016 nu a fost unul prea bun pentru Dobre. La alegerile din acel an, PNL Mureș a pierdut alegerile, iar UDMR a câștigat detașat alegerile la Consiliul Județean Mureș. În 2020, PNL n-a câștigat nici Consiliul Județean, dar nici Primăria Târgu Mureș, aceasta fiind adjudecată tot de UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *