Un pic de atentie pe cazul Lukoil. Ca nu suntem la vot, sa ne manifestam ca dobitocii

Ma dispera la culmea modul asta microbistic, patimas, de a face judecati de valoare, chiar si in situatii in care trebuie sa-ti folosesti capul. Iar ce se intampla in cazul Lukoil este exemplul perfect.

Sunt din Ploiesti, locul unde functioneaza rafinaria Petrotel. Si cateodata imi vine sa-I dau foc. Pute de-ti muta nasul. Sunt convins ca rafinaria asta, alaturi de cea detinuta de Petrom, de langa Ploiesti, sunt principala cauza a afectiunilor respiratorii din Ploiesti.

N-am date, nu-s medic, dar de cate ori simt mirosul ala de benzina arsa, devin sigur suta in suta. Nu poate fi sanatos mirosul ala, asa cum incearca sa ma convinga dobitocii de la Agentia de Mediu Ploiesti. Lor le ies masuratorile “in parametrii admisi”, iar pe mine ma ustura ochii…

Nu dau foc rafinariei, pentru ca altor oameni rafinaria asta le da de mancare. Vreo 1.200, in total. Mai adaugati vreo 800 de oameni in cele 300 de benzinarii Lukoil din toata tara. Mai adaugati cei 500 de angajati de la Oltchim, companie care functioneaza cu materii prime furnizate de Lukoil, dar si vreo 600 din angajatii companiei de stat Conpet, care, daca se inchide rafinaria, isi reduce activitatea la jumatate. Inmultiti cei 3.100 de romani care depind direct de Lukoil cu 1.5 (neveste si copii) si o sa vedeti exact impactul inchiderii rafinariei Lukoil din Ploiesti.

O sa spuneti ca nu conteaza, ca rusii pot sa plece oricand, le luam rafinaria si o vindem altora. Pai, cine o cumpara? Cine cumpara o rafinarie veche, care polueaza? Cine cumpara o rafinarie inchisa? Va spun eu: nimeni. In domeniul petrolier, baietii cu bani au mereu bani de rafinarii noi. Nimeni nu se leaga la cap cu un activ folosit si suspect.

Romania avea zece rafinarii in 1989, din care doar trei au ajuns la companii serioase. Nu va intrebati de ce mama dracului nu le-a cumparat Chevron pe toate celelalte sapte? Pana si austriecii de la OMV au cumparat doua si au inchis-o pe aia mai proasta si mai veche.

Asa ca aia care sunt de acord cu inchiderea rafinariei sa faca bine si sa vina cu o oferta de 3.000 de joburi de la cineva care sa dea inca vreo 100 de milioane de euro pe an la buget, cat dadea Lukoil. Altfel, nu merge. Si-asa suntem in cap, din punct de vedere economic.

Sunt de acord ca Romania sa-i ancheteze pe rusii de la Lukoil, daca au furat bani. Sa le ia banii din conturi. Sa acuze compania mama, pentru care cele 230 de milioane de euro sunt veniturile pe o saptamana. Dar sa o faca cu cap. Sa lase rafinaria aia sa functioneze, fara sa supere Rusia prea tare. Si-asa suntem certati cu Putin, din cauza unor aliante prost intelese si a unui presedinte a carui gura vorbeste fara el. Rusii deja ne-au taiat dreptul de a vinde mere si carne de porc in Rusia. Gazprom ne-a taiat miercuri inca 18% din livrarile de gaze.

Ce vreti, sa se strice treaba si la Dacia, care vinde 100.000 de Sandero si Duster pe an, in Rusia? Adica, mai vreti o mie de someri si la Pitesti?

Lumea s-a schimbat, da? Iar noi nu suntem printre smecherii ei.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: