Skip to content
Politică

Un POLITOLOG tranșează scandalul din PSD: Curajul celor anti-Dragnea este foarte REDUS! EXCLUSIV

Liber in Teleorman

Luni, 5 noiembrie, are loc Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat (PSD). În ultima perioadă scena politică românească a fost marcată de tema puciștilor din cadrul PSD, nemulțumiți de felul în care Liviu Dragnea a condus formațiunea politică. Astăzi, soarta lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu este supusă la vot. Concret, social-democrații votează dacă cei doi vor fi sau nu excluși din partid.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu politologul Alfred Bulai pentru a analiza ceea ce se întâmplă în cadrul PSD, cât și ce tactică politică abordează Dragnea. Concret, analistul politic a atras atenția că Dragnea a ales să ia în vizor în cadrul CEx doi exponenți din cadrul PSD, care deși au influență în partid, nu au o imagine publică notabilă întrucât nu sunt carismatici, iar pe cale de consecință impactul asupra opiniei publice nu va fi unul foarte mare.

De altfel, Alfred Bulai a mai evidențiat că este posibil ca Dragnea să abordeze o atitudine împăciuitoare la finalul zilei, în contrast cu acoliții săi care vor fi mult mai tranșanți în privința puciștilor. Totodată, profesorul universitar a precizat că rămâne de văzut cât de curajoși sunt disidenții din PSD, întrucât deși sunt mulți nemulțumiți de Liviu Dragnea, se pare că aceștia nu debordează de prea mult eroism.

Totodată, Alfred Bulai a reliefat că decizia de a fi supusă la vot excluderea lui Țuțuianu și Neacșu din PSD duce lupta în partid la paroxism.

Sigur că nu vrea să pară slab, dar pe de altă parte a trecut la un gen de atac încercând să izoleze grupul mai larg și persoanele mai puțin infulente din acel grup. Evident că dacă o dă afară pe Firea îi face un bine pentru că va fi primar fără rezerve la viitoarele alegeri. Dragnea vrea să îi lovească pe toți care s-au împotrivit lui sau care, atenție, au fost într-un fel potrivnici lui. Știe să plătească aceste polițe

Ca strategie încearcă să meargă prin învăluire și să selecteze doar persoane mai puțin carismatice, cu mai puțin impact mediatic. Domnul Neacșu este Secretar General al PSD, dar este un personaj neimportant în spațiul public. Nici nu are o imagine extraordinară, deci nu poate să creeze valuri foarte mari, iar domnului Țuțuianu i-a fost pregătită debarcarea prin acele stenograme.

Este o încercare de debarcare a acestora. Sigur, ne așteptăm chiar de la Dragnea să pară că îi salvează. Cu siguranță ideea este de-ai debarca din funcții înainte de toate. Că îi dă afară, rămâne de văzut în ce măsură se coalizează ceilalți. Domnul Neacșu nu este membru în Parlament deci nu îl deranjează. Sigur, întrebarea este ce control mai are el asupra propriilor deputați și senatori, din județul său, dilemă care apare și în cazul Țuțuianu și în cazul celorlalți. 

Indiscutabil că este o măsură care duce lupta la paroxism în PSD. Se reiterează disputa de acum o lună. Nu știu dacă își dorea Dragnea acest lucru, dar pe de altă parte încearcă să dea un exemplu într-o anumită încercare de a prelua controlul. 

Potrivit paradigmei domnului Dragnea, de regulă vorbește cu ceilalți ca să fie extrem de severi, iar după el vine împăciuitor deși el a declanșat toată acțiunea. Este un stil pe care îl are și l-a avut cu absolut toți care au fost debarcați într-o formă sau alta din partid. Este însă cert că numărul celor care îl contestă pe Dragnea este mare. La fel de cert este că și curajul acestora de a i se împotrivi este extrem de redus. De fapt toți așteaptă ca domnul Dragnea să fie la rampă și tind să se arate cu toții eroi în lupta cu domnia sa. Cei mai mulți din PSD așteaptă oportunitatea unor schimbări în partid. Repet, prea mulți eroi nu există pe acolo și nici în politică în general. Nu mă aștept la o evoluție foarte dramatică, dar rămâne să vedem ce se întâmplă până la finalul zilei și să vedem reacțiile zilelor următoare. Nu cred că vor fi atât de eroi cei care îl contestă pe Dragnea, pe de altă parte nici ei la rândul lor, la fel ca Drangea, nu pot să lase lucrurile suspendate. În niciun caz nu sunt atât de idioți încât să lase impresia că s-a luat o măsură disciplinară și că toată lumea este salvată. Nici pomeneală. Vor trebui să treacă la luptă. Acum, cât de războinici sunt și unii și alții este greu de spus”, a menționat Alfred Bulai în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *