Skip to content
Politică

Un proces penal aflat pe rolul Curții de Apel Iași scoate la iveală informații exclusive despre afacerile imobiliare ale magistraților ieșeni

facebook

Soțul fostei șefe DIICOT Iași, Iulia Diaconu, alături de soțul judecătoarei Anda Crișu-Ciocîntă, vicepreședinta Curții de Apel Iași, sunt parteneri în afaceri imobiliare de milioane de euro. Cei doi bărbați au preluat diverse imobile (terenuri și/sau clădiri) de la afaceriști cercetați tocmai de procurorii DIICOT.

În instanța ieșeană, la completul condus de judecătoarea Ciocîntă, se judecă și omul de afaceri Gruia Stoica, patronul grupului GFR, alături de membri familiei sale. Familia Gruia a privatizat în anul 2003 o societate de stat falimentară, Transbordare Vagoane Marfa (TVM).

Potrivit Newsweek România, Gruia Stoica a afirmat în instanță că fratele său l-a informat, în cursul anului 2008, că această companie, TVM, și serviciile de transbordare cu vagoane erau folosite pentru traficul de țigări din Ucraina și Moldova către țările din vest. Situația era cunoscută inclusiv de către serviciile de informații.

Conform motivării sentinței Tribunalului Iași, Gruia Stoica le-a spus atât procurorilor, cât și judecătorilor, că printre beneficiarii traficului de țigări ar fi fost și Paul Diaconu, ofițer MAI, soțul procurorului Iulia Diaconu, șefa DIICOT de la acel moment: „Inculpatul a arătat că erau destule informaţii la momentul respectiv că de acest trafic se ocupa soţul doamnei procuror Iulia Diaconu şi că tinde să creadă că este real acest lucru deoarece în anul 2006, când s-a dat neînceperea urmăririi penale, doamna procuror şef nu a fost de acord cu această solicitare. Mai mult decât atât, a solicitat în mod expres să se caute ceva ca să fie acuzaţi (membrii familei Stoica – n.r.)”, se arată în motivarea instanței.

Iulia Diaconu, fosta șefă a DIICOT Iași, și soțul său, Paul Diaconu, fost ofițer MAI (Colaj 7est.ro)

Gruia Stoica a mai susținut că procurorul și soțul acesteia s-au aşteptat ca, după privatizare, „lucrurile să decurgă în continuare aşa cum s-a procedat înainte, când era statul acţionar”. Practic, Stoica a lăsat să se înțeleagă că i-ar fi deranjat afacerile subterane cu țigări ale lui Paul Diaconu prin preluarea TVM, ceea ce a atras represalii penale din partea soției acestuia, Iulia Diaconu, șefa DIICOT Iași.

Frații Gruia Stoica și Vasile Didilă au fost condamnați în prima instanță la patru ani cu executare, respectiv trei ani cu executare, iar Vasile Răducanu, tatăl celor doi, la trei ani cu suspendare. În prezent, la Curtea de Apel Iași, se judecă apelul celor trei afaceriști care au atacat decizia de condamnare.

Judecătoarea Ciocîntă apare în dosar

În această fază de apel, în dosar a apărut și judecătoarea Anda Crișu-Ciocîntă, o bună prietenă a fostei șefe a DIICOT, Iulia Diaconu.

Andra Crișu-Ciocîntă, vicepreședinte Curtea de Apel Iași, FOTO TOPIASI

Ciudat sau nu, asta s-a întâmplat după ce, pe 17 septembrie 2020, Colegiul de Conducere al Curții de Apel Iași a decis să o degreveze parțial de activitatea de judecată pe Anda Crișu-Ciocîntă, vicepreședinte al instanței, proporțional cu atribuțiile specifice funcției de conducere exercitate.

Totodată, însă, s-a desființat completul de judecată care îi judeca pe cei trei afaceriști din lotul Gruia, iar cauza a fost „repartizată prin sistem ciclic” unui nou complet de judecată, compus din judecătorii Anda Crișu-Ciocîntă și Adrian Chiriac.

Practic, judecătoarei Ciocîntă i s-au mai luat din spețe ca să poată fi vicepreședintă a Curții de Apel, dar i s-a repartizat dosarul lui Gruia Stoica.

La termenul din 5 noiembrie 2020, judecătoarea Ciocîntă „a calificat drept excepții procesuale motivele de apel formulate de părți care conduc la desființarea sentinței penale cu trimiterea cauzei spre rejudecare, fără a avea un temei de drept”, susține unul dintre avocații din dosar.

Altfel spus, Ciocîntă le-a respins avocaților lui Stoica una din direcțiile de luptă.

Pe 22 decembrie 2020, Colegiul de conducere al Curții de Apel Iași a decis să modifice din nou compunerea completului de judecată NCPP – Apel 7.

Astfel, judecătoarea Ciocîntă a fost înlocuită cu judecătoarea Luminița Lăcrămioara Gafta, fostul președinte al secției penale a Tribunalului Iași.

Procuroarea Diaconu și unchiul Plai apar în interceptări

Potrivit presei locale și centrale, Iulia Diaconu ar fi nepoata lui Gheorghi Plai, fostul șef al IPJ Iași. Gheorghi Plai a fost demis de la șefia Poliției Iași în ianuarie 2006. Un an mai târziu, hotnews.ro, care a preluat un articol din evz.ro, atrăgea atenția că numele procurorului Iulia Diaconu și al unchiului ei, Gheorghi Plai, au apărut în interceptările telefonice făcute în dosarul „Tascochim”, dosar referitor la o evaziune fiscală de 4,5 milioane euro în care au fost trimiși în judecată mai mulți interlopi din Iași și Vaslui. Sursele citate de presă arătau că personajul principal al afacerii era un basarabean arestat pentru că ar fi plănuit un atentat cu bombă, dar care era și un informator al colonelului Plai.

Gheorghi Plai, șef IPJ Iași, adjunct al Poliției Romane

Într-un alt dosar de evaziune, DIICOT a pus sechestru pe bunurile unor sirieni, inclusiv pe clădirile și terenurile companiei ieșene Terom. O clădire construită pe aproape un hectar, evaluată la 3,8 milioane euro, a fost scoasă de sub sechestru în urma unei decizii judecătorești și vândută la licitație. Imobilul cu tot cu teren a fost achiziționat cu aproximativ 500.000 de euro de compania Tianacam Land, care pe atunci era patronată la vedere de tehnicianul Gavril Țibu, care preluase firma de la Paul Diaconu, soțul Iuliei Diaconu, fosta șefă a DIICOT Iași.

Tot în acea perioadă, sediul social al firmei se afla în vila soților Diaconu, fost ofițer de informații la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă a Ministerului de Interne. Ulterior, după ce scandalurile legate de afacerile controversate s-au stins, Paul Diaconu a preluat integral firma de la tehnicianul Țibu.

Afacerile familiei Crișu-Ciocîntă

Soțul judecătoarei Anda Crișu-Ciocîntă, Cătălin Gheorghe Crișu-Ciocîntă, este asociat în firma Comdicri SRL cu Paul Diaconu. Cu doar doi angajați, unul dintre ei fiind afaceristul Ciocîntă, firma a avut un profit net de peste 2,51 milioane lei, la o cifră de afaceri de 403.511 lei. Afaceristul Ciocîntă a primit un salariu cumulat în 2019 de numai 10.524 lei, adică sub 1.000 de lei net lunar. Însă a ridicat dividende de peste 1,94 milioane lei.

Cei doi asociați mai dețin împreună jumătate dintr-o altă firmă, Level V Investments. Cealaltă jumătate din părțile sociale este deținută de o altă societate, 3 Of Music, patronată de milionarul ieșean Bogdan Maxim și frații Cătălin Radu și Dan Cristian Muraru. Toți trei au fost fondatorii casei de discuri Roton Music.

Cu un singur angajat, firma Level V Investments a avut o cifră de afaceri de aproximativ 550.000 lei și un profit de peste 267.000 lei. Din declarația de avere a judecătoarei Anda Crișu-Ciocîntă rezultă că soțul ei, afaceristul Ciocîntă, a împrumutat firma Level V Investments cu suma de 4.663.500 lei.

1 comentariu la “Un proces penal aflat pe rolul Curții de Apel Iași scoate la iveală informații exclusive despre afacerile imobiliare ale magistraților ieșeni

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *