Skip to content
Politică

Un procuror certat cu limba română se cere afară din DNA

epochtimes-romania.com

Un procuror certat cu limba română se cere afară din Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Nu este vorba despre vreun procuror de execuție (care să lucreze efectiv la întocmirea rechizitoriilor), ci de un procuror de ședință (care reprezintă parchetul în instanțe la termenele proceselor).

Magistratul cu pricina este Sorin Chiriazi, care a formulat o cerere de incetare a activitatii la DNA si continuare a activitatii la PICCJ, conform Luju.ro. Cererea lui Chiriazi va fi discutata in sedinta din 25 aprilie 2017 a Sectiei pentru procurori a CSM: “Nota Direcției resurse umane si organizare nr. 9063/2017 privind cererea domnului procuror CHIRIAZI IOAN-SORIN-DANIEL de incetare a activitatii la Direcția Nationala Anticoruptie – Sectia judiciar penala si continuarea activitatii in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Sorin Chiriazi a devenit celebru ca urmare a dosarului privind liberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase; mai exact, dupa sedinta din 18 martie 2013, de la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat recursul DNA impotriva hotararii Judecatoriei Sectorului 4 de liberare conditionata a lui Adrian Nastase. A fost o sedinta in care procurorul Sorin Chiriazi a fost pus la punct de către Liviu Popescu, avocatul fostului prim-ministru, care a cerut instanței să respingă recursul DNA ca inadmisibil, din cauza nerespectării limbii române.

„Ascultandu-l pe distinsul reprezentant al DNA mi-am dat seama de libertatea de exprimare. Am remarcat insa si ca procurorul nu poarta insigna. Revenind, trebuie sa precizez ca limba judiciara si limba oficiala a statului roman este limba romana. Spun acest lucru pentru ca am lecturat cu mare atentie recursul de 20 de pagini al procurorului. Tin sa precizez ca in acest recurs am gasit virgule intre subiect si predicat, dezacorduri intre subiect si predicat, intre predicat si complement direct. Am constatat ca recursul este plin de cacofonii: «ca conducerea», «ca completul»… si asa mai departe. Virgulele lipsesc si acestea cu desavarsire. Din acest motiv, pentru nerespectarea limbii romane, va rog sa considerati recursul inadmisibil”, a declarat Liviu Popescu.

1 comentariu la “Un procuror certat cu limba română se cere afară din DNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *