Skip to content
" "
Politică

Un profesor universitar demască principala vulnerabilitate exploatată de Rusia în Vest

Un profesor universitar demască principala vulnerabilitate exploatată de către Rusia în rândurile țărilor din Vest.

Într-un articol publicat marți pe site-ul Revista22.ro (și intitulat „Țintele Rusiei în Europa”), Armand Goșu (profesor la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea din București) susține că Federația Rusă încearcă să profite de clivajele existente în societățile occidentale, producând nemulțumire publică.

" "

„Kremlinul își modifică tacticile în funcție de slăbiciunile adversarului. Rusia iden­ti­fică (cel mai adesea corect) în statul-țintă principalele clivaje din societate și temele care pot fi manipulate pentru a genera cri­ze, a stârni emoții, nemulțumire publică și le exploatează cu destulă abilitate”, comentează Goșu.

În continuare, politologul evidențiază trăsăturile ce caracterizează viziunea politică iliberală a Rusiei.

„Kremlinul are un obiectiv strategic pe ter­men lung. Este parte a strategiei de sub­mi­nare a democrațiilor occidentale prin ex­ploatarea problemelor lor interne. Cum fa­ce asta? Susținându-i pe extremiștii locali, alimentând nemulțumirile (multe poate legitime), potențând forțele pro-rusești, iar, acolo unde nu sunt, pe cele anti-occi­dentale, făcând Vestul să renunțe la pro­prii­le valori, la umanitate, toleranță, ci­vi­li­tate și să adopte valorile și com­por­ta­mentul Rusiei și chiar modelul politic pro­movat de ea, cu militarizarea socie­tății, cu servicii secrete omnipotente și om­ni­pre­zente, cu presă controlată de pu­tere, in­filtrarea presei și a organizațiilor so­cie­tății civile, interzicerea finanțării din fon­duri străine a activității ONG-urilor etc. O astfel de societate, cu o clasă po­li­tică co­ruptă, ușor de cumpărat și de șa­n­tajat, cu o populație amețită de atâta ma­nipulare, needucată, fără valori și credințe solide, un stat cu instituții nefuncționale în care nimeni nu are încredere, este o pra­dă si­gură în mâna Kremlinului. O ast­fel de țară nu se va putea mobiliza ca să opu­nă re­zistență în fața agresiunilor Ru­siei”, detaliază Armand Goșu.

Citiți AICI întregul material.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *