Skip to content
Societate

Un protest este anunțat în Piața Victoriei împotriva OUG pe Justiție: ”Retrageți Ordonanța”

psnews.ro

Un protest este anunțat, joi, în Piața Victoriei, împotriva OUG pe Justiție, adoptată de Guvernul României și publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial.

Intitulat  ”Nu vrem dictatura lui Dragnea, retrageți Ordonanța” protestul va începe la ora 18:00 și îndeamnă la ieșirea oamenilor în stradă.

Ordonanța prin care Tudorel Toader construiește controlul lui Dragnea asupra magistraților a fost publicată ieri seară în Monitorul Oficial. Este o certitudine și se impune reacția promptă a societății. Ieșim azi în stradă.
Dragnea amenință, prin intermediari, chiar procurorul de caz din Dosarul Teldrum”, este speficicat pe pagina de facebook a evenimentului” , este speficicat pe pagina de facebook a evenimentului.

Reamintim că ordonanța de urgență care a modificat, a treia oară în nici jumătate de an, legile justiției a fost publicată, miercuri în Monitorul Oficial, nr. 137. Asta înseamnă că prevederile ei intră în vigoare. Prima consecință: se schimba regulile de desemnare a procurorilor de rang înalt, iar judecătorii vor putea și ei să conducă marile parchete. Actul normativ aduce independenţa deplină pe investigații nou înființatei secții pentru investigarea magistraților. 

Potrivit OUG care modifică legile justiţiei, procurorul general, şefii DNA, DIICOT, adjuncţii acestora şi şefii de secţii sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au începlinit funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Este scoasă cerinţa de vechime de 10 ani pentru aceştia.

OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *