Skip to content
Societate

Un protestatar rănit pe 10 august 2018 în Piața Victoriei cere, în instanță extinderea investigației și asupra decidenților politici: Bărbatul vrea ca Liviu Dragnea și Carmen Dan să fie anchetați

Inquam Photos / Adriana Neagoe
" "

Un protestatar gazat şi rănit la picior de o grenadă, în timpul intervenției jandarmilor la protestul din 10 august 2018, cere în instanţă redeschiderea anchetei şi cu privire la decidenţii politici, Carmen Dan şi Liviu Dragnea, nu doar pentru şefii Jandarmeriei.

Victimă a violențelor care au avut loc în urmă cu doi ani în Piața Victoriei, bărbatul a decis să ceară în instanță redeschiderea urmăririi penale inclusiv pe numele lui Liviu Dragnea, Carmen Dan și Speranța Cliseru, fostul prefect al Capitalei. În opinia bărbatului, și ei au fost resposanbili de violențele comise în timpul protestului din 10 august 2018. Asta pentru că, fie au dat ordine în mod direct, fie indirect. Urmează ca magistrații de la Tribunalul București să se pronunțe în privința acestei solicitări, care se judecă miercuri.

" "
" "

Dosarul 10 august a fost clasat de procurorul de caz de la DIICOT în vara acestui an. Ulterior, fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a decis să ceară redeschiderea urmăririi penale în acest caz, însă solicitarea era formulată doar cu referire la foștii șefi ai Jandarmeriei Române.

„Cercetările s-au efectuat în lipsa unei anchete a factorilor decidenţi. Este evident că abuzurile exercitate au fost clădite prin constituirea unui grup infracțional organizat, iar şefii jandarmilor ce au acţionat abuziv au urmat un ordin clar în acest sens de la factorii decizionali la momentul respectiv, adică Liviu Dragnea, fostul ministru de interne Carmen Dan, fostul prefect, Speranța Cliseru, col. Paraschiv Cătălin şi alţii din coaliţia PSD-ALDE.  Clasarea unor fapte neelucidate, clasare axată pe apărarea sfidătoare, prin omisiune, a  factorilor decizionali vinovaţi de cursul evenimentelor din 10-11 august 2018, fără nicio justificare sau motivare legală, este de neeacceptat într-un stat democratic”, a declarat avocata Lucia Crăciuneanu, sora bărbatului care a fost gazat și rănit în Piața Victoriei.

Șefii Jandarmeriei anchetați în continuare în Dosarul 10 august

În luna iunie, la aproape doi ani de la evenimentele din 10 august 2018, procurorii DIICOT au decis clasarea unei părți din dosarul privind violențele din Piața Victoriei. Era vorba despre acea parte de dosar în care șefii de la acea vreme ai Jandarmeriei, precum și un secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost acuzați de abuz în serviciu și purtare abuzivă. Anchetatorii au considerat că aceștia nu au făcut altceva decât să își facă datoria.

Ulterior, însă, fosta șefă a DIICOT a hotărât că ancheta trebuie să continue în ceea ce-i privește pe șefii de atunci ai Jandarmeriei, acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Astfel, a fost redeschisă urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *