Skip to content
Opinii & Analize

Un REPER obscur în politica românească. Cioloș atrage politicieni fără notorietate și proiecte

marius constantin

REPER, noul partid înființat de Dacian Cioloș, este obscur pe scena politică și nu reușește să atragă politicieni cu notorietate, care și-au construit o carieră politică și un grup electoral semnificativ. Nici măcar Dacian Cioloș nu se încadrează în această categorie, fiind văzut mai mult la Bruxelles decât la București.

Partidul lui Cioloș atrage parlamentari care au avut o activitate modestă în Parlament. Deputatul Daniel Toda, ajuns zilele trecute în Reper, a vorbit doar 15 minute în Camera Deputaților, în aproape 2 ani de mandat. În 2021, pentru această activitate modestă a primit peste 200.000 de lei net, adică circa 40.000 de euro.

Deputatul Sas Lorant, ajuns și el în Reper, este unul dintre parlamentarii care au muncit cel mai puțin. A vorbit de 2 ori în plen, adică 1 minut și 9 secunde, și în 2021 a primit peste 130.000 de lei de la Camera Deputaților.

Parlamentarii atrași de Dacian Cioloș suferă foarte mult la capitolul imagine, iar acest lucru nu ajută partidul să crească în sondaje. Singurul parlamentar român care se salvează la capitolul imagine este Andrei Lupu, care în ultima perioadă s-a remarcat prin faptul că a criticat public conducerea USR. Lupu are și o activitate consistentă în Cameră, vorbind 4 ore și 30 de minute. Acesta ar putea, ca în următorii doi ani, să controleze micul grup parlamentar Reper.

Partidul Reper este construit pe scheletul fostului partid PLUS, chiar dacă Dacian Cioloș și-a atras mai multe critici după înființarea noului partid. În 2020, PLUS a reușit o singură dată să atingă pragul de 5% în sondaje și acesta va fi și marele obiectiv al Reper.

Dacian Cioloș speră că odată ce USR se va prăbuși, electoratul își va îndrepta atenția spre Reper. Fostul premier face un mare pariu politic, deoarece mizează pe faptul că USR va scădea în următorii ani și nu va mai fi atractiv pentru electoratul din marile orașe.

În 2020, UDMR – un partid de 5% – a obținut 21 de mandate de deputați și 9 mandate de senatori. Dacă Reper va reuși să atingă pragul de 5%, atunci va avea un număr important de parlamentari și ar putea chiar să intre în calculele pentru coaliția de guvernare.

Într-un interviu recent, europarlamentarul Dragoș Pîslaru (co-fondator REPER) a declarat că ieșirea USR de la guvernare a fost o greșeală. Grupul lui Cioloș voia să rămână agățat de fotoliile din Guvern și va încerca să facă tot posibilul pentru a se întoarce la guvernare în următorii ani. Reper nu este un partid care poate supraviețui prea mult timp în opoziție, deoarece nu are politicieni capabili să atragă atenția electoratului, ci este format din politicieni care au fugit de votul direct și au fost numiți în diferite funcții importante. Toți cei care sunt acum în USR au fost aleși pe o listă electorală.

REPER reprezintă stilul politic al lui Dacian Cioloș: evitarea votului popular și agățarea de funcții importante în stat. Acest model politic este văzut mai ales la Bruxelles, acolo unde Cioloș își consumă cariera politică. Comisia Europeană este formată din politicieni din rândul doi sau unii chiar din rândul trei. Ursula Von der Leyen nu a fost votată de niciun cetățean european la alegerile europarlamentare din 2019, însă a ajuns președinta Comisiei doar în urma unor negocieri de culise între Germania, Franța, Italia și celelalte state UE.

Inclusiv Dacian Cioloș este un politician din rândul doi din România, nefiind capabil să conducă al treilea partid parlamentar al țării sau să își facă un partid care să crească politic. Cioloș nu a fost votat niciodată de cetățenii români, iar în 2019 a primit mandatul de europarlamentar pe lista USR-PLUS. Pentru Dacian Cioloș și pentru REPER nu va fi important cum vor obține funcțiile, însă marea lor misiune e să se agațe de cele mai importante funcții și să rămână în acele fotolii cât mai mult timp posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *