The New York Times i-a luat interviu unui român din localitatea Plauru. Acesta a rămas fără geamurile casei sale, după ce suflul exploziei din data de 2 august i-au spart ferestrele colibei sale, de pe malul românesc al Dunării.
Lansat miercuri, în zorii zilei, atacul cu drone a Federației Ruse asupra portului cu cereale ucrainene din Izmail, oraș situat pe celălalt mal al Dunării, a fost atât de aproape de țara noastră, încât undele de șoc ale exploziilor au spart geamurile casei lui Gheorghe Puflea din localitatea Plauru, un mic cătun cu doar vreo zece case de pe marginea Dunării.
Zgomotul exploziilor și spargerea ferestrelor l-au trezit pe domnul Puflea în vârstă de 71 de ani din somn și s-a grăbit să iasă afară să vadă ce se aude, spune acesta. El și-a amintit cum s-a adăpostit sub un par din curtea lui și apoi a privit cu groază la „ceea ce părea un film de război care rula chiar în pragul ușii sale”, a adugat localnicul pentru NY.
„La început am crezut că este o furtună”, a spus Gheeorghe Puflea.
180 de metri de granița cu Ucraina
Situată la circa 180 de metri de granița cu Ucraina, casa lui Gheorghe Puflea nu dispune de apă curentă și necesită mult efort pentru a ajunge la ea, implicând o barcă și un drum de țară plin de praf, relatează The New York Times.
Presa ucraineană a relatat că dronele „Shahed”, de fabricaţie iraniană, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.
În urmă cu o săptămână de la evenimentul din Izmail, Rusia atacase Reni, un alt port ucrainean situat la mică distanță față de România.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News