Skip to content
Sport

Un român a stabilit un record de excepție în Nepal

rtv.ro

Parapantistul Toma Coconea a reușit să stabilească un record de distanță la zborul cu parapanta în Nepal, după ce a străbătut peste o sută de kilometri în aer, la o înălțime de aproape 6.000 de metri, în timpul unui stagiu de antrenament pe care l-a efectuat în Himalaya.

Parapantistul își propusese inițial să urce cu parapanta la peste 8.000 de metri altutudine și chiar să depășească înălțimea vârfului Everest (8.848 m), dar condițiile meteo i-au fost potrivnice, din cauza umezelii și a plafonului de nori.

„A fost o perioadă cu umiditate foarte mare. Am reușit să urc până aproape de 6.000 de metri, câteva zile la rând. Din păcate, după două-trei ore de zbor, pe la orele 12-13, norii veneau de jos și mă acopereau. Trebuia să trec prin plafonul de nori, dar am izbutit să fac un record de zbor de peste o sută de kilometri, un record de distanță”, a declarat, pentru AGERPRES, Toma Coconea.

Coconea a mărtuisit că nu va renunța la ideea unui record de zbor la înălțime în care să se ridice deasupra Everestului.  „Voi reveni pentru că proiectul nu mi-a ieșit din cap. Eu sunt o fire foarte încăpățânată. O să-mi aleg o altă perioadă a anului, spre luna mai. Vreau să bat recordul de înălțime”, a spus sportivul din Petroșani.

Momentan, Toma Coconea se pregătește cu parapanta în masivele  Parâng și Retezat, unde încearcă să prindă zile și culoare de zbor cât mai bune, în perspectiva unei noi prezențe la cea mai grea competiție de anduranță din lume, Red Bull X-Alps, ajunsă la ediția cu numărul opt.

Startul concursului va fi dat pe 2 iulie în Salzburg (Austria), iar cei 32 de sportivi care s-au înscris în competiție vor trebui să străbată pe jos sau în zbor cu parapanta o distanță de 1.138 de kilometri, până la Monaco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *