Un român l-ar putea înlocui pe Hans Klemm. Jurnalistul Alexandru Cumpănașu dezvăluie surpriza din culisele numirii noului ambasador al SUA la București.
Realizatorul emisiunii „Ambasador România” de la Realitatea TV a acordat luni un interviu pentru PSnews.ro, în care și-a expus așteptările în legătură cu cel care îi va urma lui Klemm în funcția de reprezentant diplomatic al Statelor Unite ale Americii.
Președintele Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) și a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) a făcut un scurt bilanț al mandatului lui Hans Klemm, a creionat profilul viitorului ambasador și a arătat cum vor fi influențate relațiile dintre România și SUA în mandatul prezidențial al lui Donald Trump.
Valentin Busuioc: Ce impresie v-a lăsat mandatul lui Hans Klemm, per ansamblu?
Alexandru Cumpănașu: Din punctul meu de vedere, mandatul domnului Klemm a fost unul șters, pentru că nu a avut nici anvergura, nu a avut nici activitatea, nu a avut nici prezența publică pe care au avut-o alți ambasadori și chiar și însărcinații cu afaceri care au asigurat interimatul pe perioada aceea de 4 ani de zile în care n-am avut ambasadori. A fost mult mai activ în perioada aceea însărcinatul cu afaceri. Din punctul meu de vedere, domnul Klemm a făcut o gafă mare – aceea cu steagul secuiesc. Dar, pe lângă aceasta, mie mi s-a părut că a arătat că nu înțelege foarte bine ce se întâmplă în România și nu a fost un ambasador suficient de activ, de prezent public, un ambasador care să facă tot ce se poate pentru maximizarea relațiilor dintre cele două țări.
De aceea, plecarea domnului Klemm nu mi se pare deloc o tragedie; dimpotrivă: cred că adjunctul (care care a mai fost însărcinat cu afaceri) poate asigura liniștit interimatul până la un nou ambasador, care să sperăm că va fi unul activ, unul vizibil, unul prezent peste tot, care să poată să dea mesaje, care să întărească parteneriatul economic, parteneriatul politic, parteneriatul militar. Domnul Klemm, din punctul meu de vedere, nu a făcut acest lucru și de aceea eu îi spun «șters». Nu știu ce a făcut în spatele ușilor închise – nu comentez asta.
Valentin Busuioc: Ce profil ar trebui să aibă noul ambasador al SUA la București?
Alexandru Cumpănașu: Din informațiile mele, noul ambasador va fi unul numit politic. Domnul Klemm este diplomat de carieră, a fost director și un fel de director în Ministerul de Externe american, însă noul ambasador va fi un om politic, dar și cu conexiuni foarte puternice în mediul de business – cel puțin din informațiile pe care le am, dar ele se pot modifica. Nu vreau să intru în speculații cu privire la nume, pentru că se mai modifică și la dânșii numele, dar există deja mai multe persoane care își doresc acest post și una dintre ele are șanse mai mari, care – repet – are și conexiuni politice, dar și conexiuni economice.
Valentin Busuioc: Concret: ar trebui ca viitorul ambasador să fie diplomat de carieră sau îi va fi mai degrabă necesară o experiență militară, ținând cont de situația Europei de Est și de Sud-Est?
Alexandru Cumpănașu: Din punctul meu de vedere, ambele variante sunt bune. Orice ambasador poate să nu facă nimic sau poate să fie extrem de activ. Adică poziția de ambasador și, în general, de diplomat este una extrem de comodă, care îți dă libertate foarte mare fie în a avea o vacanță plăcută, fie în a fi un om extrem de activ și a produce lucruri pentru țara ta.
Revenind la întrebarea dumneavoastră: indiferent că este numit politic sau că este un om cu expertiză diplomatică sau militară, importantă este persoana. Într-adevăr: eu nu cred că va avea și background militar (dacă vreți părerea mea). Aș prefera o numire politică, pentru că numirea politică duce și la o asumare mai clară a unor obiective. Domnul Klemm (așa cred eu) nu și-a asumat foarte clar sau n-a fost atât de activ, pentru că este diplomat de carieră și nu-și asumă, nu are o legătură directă cu Casa Albă sau cu președintele, politic vorbind. Și atunci este foarte greu să vorbești public când ești diplomat de carieră, este foarte greu să-ți asumi lucruri public, este foarte greu să promovezi. Și, din perspectiva asta, eu, unul, mi-aș dori să fie o persoană numită politic, pentru că atunci am ști clar că persoana respectivă negociază și discută în numele președintelui Americii.
Valentin Busuioc: Cum estimați că se vor schimba relațiile România-SUA în mandatul lui Donald Trump și în mandatul viitorului ambasador?
Alexandru Cumpănașu: Culmea: eu cred că, în mare parte (90%), depinde de România. Ele în acest moment se vor modifica ideologic, să zicem: domnul Trump are o cu totul altă filosofie despre lume și așa mai departe. Dar eu cred că va depinde de România. De ce? România și Polonia sunt singurele două state pe care Trump nu le poate acuza (ba dimpotrivă) că nu respectă condițiile pe care le-a pus dânsul. Dacă țineți minte, în campanie a spus că NATO trebuie restructurat, iar motivul principal invocat de Trump era faptul că nu se contribuie în egală măsură cu Statele Unite. Acuma: nu putem noi să contribuim cu un PIB de 100 de miliarde de euro la apărare cât contribuie America, dar – procentual – faptul că avem în acest moment cea mai mare creștere din sud-estul Europei pentru apărare este un argument covârșitor în fața lui Trump și a administrației sale.
Depinde acum de cât de tare știm să jucăm: dacă domnul Meleșcanu (și am dubii aici), dacă domnul Iohannis, dacă domnul Grindeanu, dacă domnul Dragnea, dacă domnul Tăriceanu, dacă cei care conduc România vor ști să joace. E o carte importantă. Și bineînțeles că acum voi spune un lucru despre care lumea va spune că nu este politically correct, dar acum nu discutăm vorbe, ci spunem niște adevăruri: dacă vom fi suficient de inteligenți să explicăm că ne vom construi o politică de apărare proprie și o industrie de apărare proprie, bazată pe expertiza americană (adică acești bani pe care noi îi alocăm îi vom cheltui pentru a lua de la americani, și nu de la alții acele lucruri de care avem nevoie), atunci probabil că va fi și mai ușor, pentru că, până la urmă, și americanii au un interes: «Îți ofer o umbrelă de securitate, dar contribuie și tu cu ceva». Cât timp avem un buget oricum prins ca să ne apărăm țara și să contribuim la NATO, dacă vom face greșeala să mai cumpărăm din Portugalia sau din alte țări tot felul de echipamente, atunci s-ar putea să nu fim foarte apropiați de politica lui Trump.
Dacă, în schimb, vom ști să negociem cu administrația americană, astfel încât să putem să cumpărăm, să împrumutăm, să negociem cu industria de apărare americană, atunci avem toate șansele să rămânem într-o relație foarte bună cu administrația Trump. Donald Trump este un președinte pragmatic financiar – adică nu primează nici argumentul etnic, nici argumentul politic, nici argumentul social; primează un singur argument: cel economic. Și vă spun următorul lucru ca argument: noul buget pentru apărare este de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut. Asta spune foarte clar despre intenția spre business de orice fel a administrației Trump.
Așa că noi va trebui să ne jucăm cartea: și să atragem business american aici, dar și, pe partea de industrie de apărare, să știm să negociem și să cumpărăm de la Statele Unite, pentru a putea să ne păstrăm un grad de securitate în continuare și să alocăm mai mulți bani pentru apărare. Cred eu că aceasta este singura șansă în care putem să păstrăm o relație foarte bună cu administrația Trump. Dacă se pune problema reorientării politicii externe a României, atunci deja discutăm despre altceva (e decizia statului român), dar pe relația cu America eu cred că e singura variantă pe care o putem juca.
Valentin Busuioc: Aveți informații despre posibile nume de ambasadori?
Alexandru Cumpănașu: Da, dar nu vreau să le vehiculez, pentru că ar fi incorect. E ca la premieri: mai bine nu zici. Dar sunt destui. Este chiar și un candidat de origine română care încearcă să ajungă ambasador în România, dar nu vreau să intru în speculații – nu-mi cereți asta, că n-o fac!