Skip to content
Politică

Un secretar de stat face disidenţă pe Codul Fiscal. Cum putem profita de China

Un secretar de stat face disidenţă în ceea ce priveşte Codul Fiscal, proiect care, deocamdată, beneficiază de consensul liderilor politici. Ce mesaj le transmite demnitarul antreprenorilor şi cum putem profita de criza din China

Într-un status publicat, joi, pe Facebook, vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu susţine că actuala situaţie din China reprezintă o „ocazie uriaşă” pentru România, care poate să devină „cel mai atractiv și mai prietenos loc din Europa, pentru investiții”.

Pe de altă parte, Beciu atrage atenţia că, în ciuda promisiunii (amânate) privind diminuarea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, oamenii de afaceri vor găsi o cale să evite plata acestui bir.

Redăm mai jos, integral, postarea lui Cătălin Beciu (secretar de stat în Ministerul Economiei):

„Ok.

Astăzi a fost tranșată problema Codului Fiscal.

20% TVA de la 1 ianuarie și amânarea aplicării impozitului de 5% pe dividende.

Cu TVA – UL este în regulă, dar, deși este mai sigur sa fii de acord cu deciziile de tipul ăsta, din punct de vedere politic, eu voi face nota discordantă. Corect, asta nu va avea niciun efect imediat. Totuși, impozitul de 5% nu are nicio relevanță în buget, pentru simplul motiv ca oamenii de afaceri vor „șurubari” prin acte și tot nu vor plăti taxe pentru cash-ul lor, ca este al lor și au plătit deja impozit pe profit. De ce sa îi forțăm sa facă asta, din nou? De ce sa nu profităm de ocazia uriașă – pe care nimeni nu o vede – apărută ca urmare a căderii Chinei? De ce sa nu fim cel mai atractiv și mai prietenos loc din Europa, pentru investiții? Avem cea mai ieftina și calificată forță de muncă. Ce-i cu Miorita asta antreprenorială? Așteptam să vină criza sau profitam de conjunctura favorabilă? Sigur, putem spune ca așteptăm, prudenți, pana când vedem ce se mai întâmplă. Când se va întâmpla, deja se vor fi prins și ceilalți…

În plus, nu se întâmplă nimic. Va explic pentru ultima dată că nu există crize, ci doar uriașe transferuri de proprietate.

Haideti sa repetam împreună : transfer mic de proprietate înseamnă business, transfer masiv de proprietate se cheama criză. Ceva neclar?

În crizele trecute, au dispărut vreun tractor, vreun ogor, vreun avion ori vreun vapor? Nu.

Si-au schimbat doar proprietarii…

Drag mediu antreprenorial,

Vrei 5% impozit pe dividende?

Lupta-te pentru el!

Mie doar spune-mi cum sa te ajut…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *