Skip to content
Politică

Un senator PNL dezvăluie culisele întâlnirilor din SUA ale liberalilor / EXCLUSIV INTERVIU

Un senator PNL dezvăluie culisele recentelor întâlniri pe care liberalii le-au avut în Statele Unite ale Americii.

Este vorba despre preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, omul care a ajuns în SUA alături de alţi trei liberali: co-preşedintele Alina Gorghiu, senatorul Ben-Oni Ardelean şi fostul ministru Lucian Isar.

Dumitrescu (vicepreşedinte PNL la nivel naţional) a acordat, vineri, un interviu pentru PSnews.ro, în care a făcut dezvăluiri din spatele întrevederilor din Statele Unite.

Reporter PSnews: Sunteţi una dintre figurile noi în politică. Încă din primul mandat de senator, aţi reuşit să efectuaţi o primă deplasare în SUA, având o agendă politică încărcată. În ce au constat întâlnirile din State?

Iulian Dumitrescu: Avem o vizita privată in desfășurare in SUA, Chicago si acum Washington DC. Am participat alături de mai multi colegi din Romania cu care ne-am întâlnit aici (Domnii Marian Munteanu, Mircea Geoana, Gheorghe Falca etc) la Micul Dejun cu Rugăciune („National Prayer Breakfast”), un eveniment găzduit la Washington, D.C. de Congres şi de preşedintele SUA. Este a doua oară când am avut privilegiul să asist la un discurs al preşedintelui Barack Obama. La eveniment, au fost prezenţi membri ai elitei politice americane, cum ar fi senatorul republican John McCain, dar şi personalităţi din alte domenii, de exemplu actorul şi regizorul de Oscar, Morgan Freeman. Pentru mine (dar sunt convins că şi pentru Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, precum şi pentru senatorul PNL Beni-Oni Ardelean), a fost un bun prilej să construim relaţii noi, profitabile în perspectivă pentru ţara noastră.

Am însoțit-o pe doamna presedinte Alina Gorghiu la o serie de intalniri avute la Washingto, reuniuni de cea mai bună calitate cu politicieni de prim rang. Ca să dau doar un exemplu: ne-am întâlnit cu trei distinşi membri ai Congresului SUA: Jim Bridenstine, Jackie Walorski şi Christopher Smith. Discuţiile cu aceştia au vizat consolidarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA în toate domeniile de cooperare: politico-militar, economic, comercial. Doamna Gorghiu a ridicat problema programului Visa Waiver, a investițiilor americane in Romania pentru a da substanța parteneriatului existent, a parteneriatelor intre universitățile din Ro si cele din SUA, a remarcat faptul ca mărirea de 4 ori a bugetului SUA pt Securitatea țarilor din estul Europei este o măsura benefică pentru Romania.

Nu în ultimul rând, ne-am întâlnit la Washington cu Donald Rumsfeld, fost Ministru al Apărării SUA în administrația Președintelui Gerald Ford și în administrația Președintelui George W. Bush. Domnul Rumsfeld (o personalitate cu forţă şi viziune, un prieten al României) este un fin cunoscător al situaţiei de securitate din cele mai fierbinţi zone ale lumii şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai colaborării dintre România şi SUA în domeniul militar. Amintesc că, în ultimul mandat de ministru al lui Donald Rumsfeld, România a devenit membru NATO.
În orice caz, ce vreau să subliniez este că, pentru toate aceste întâlniri, fiecare dintre noi şi-a folosit contactele personale şi ajutorul de la numeroşii prieteni pe care îi avem în Statele Unite. Ne-a fost de ajutor pentru cateva intalniri si ambasada Romaniei in SUA si le multumim.
Reporter PSnews: Cine a plătit pentru această deplasare?

Iulian Dumitrescu: Fiecare a contribuit cu sumele necesare din buzunarul propriu, deci au fost numai bani privaţi. Nicio instituţie a statului nu a alocat niciun leu pentru această deplasare.

Reporter PSnews: Aţi mers în SUA alături de jurnalistul Mihai Gâdea? Insist asupra prezenţei domnului Gâdea, pentru că am văzut diverse speculaţii în presă. L-a invitat PNL pe Mihai Gâdea la întâlnirea cu fostul secretar de stat pentru Apărare Donald Rumsfeld ori la micul dejun cu rugăciune?

Iulian Dumitrescu: Agenda delegației noastre a fost diferită de cea a altor romani prezenți in SUA in aceasta perioada, indiferent ca au fost persoane publice sau jurnaliști. Noi am venit în Washington din Chicago, iar domnul Gâdea din New York. Ţin să subliniez că noi, delegaţia Partidului Naţional Liberal, pur şi simplu ne-am intersectat acolo cu Gâdea. Oricum, domnia sa este un ziarist prestigios, deci nu văd nicio problemă in prezenta domniei sale in SUA in aceeași perioada cu noi.

—————————————————————————————

Redacția PSnews.ro vă prezintă, mai jos,  o scurtă galerie de imagini cu fotografii din cadrul vizitei membrilor PNL în Statele Unite, unde s-au întâlnit cu înalți demnitari americani:

12642809_1033404076724847_405965356342587674_n

Daniel Webster – membru al Comisiei pentru Transport și Infrastructură din Camera Reprezentanților, Sursa Foto: Facebook Alina Gorghiu


12669516_1033404036724851_8196203869615479646_n

Christopher Smith – membru al Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanților,  Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu

12650827_1033404030058185_1914255904187965723_n

Tom Cotton – membru al Comisiei pentru Serviciile Armate din Senatul SUA, Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu

12592484_1033404140058174_2459818295826247050_n

Roger Wicker – membru al Comisiei pentru Serviciile Armate din Senatul SUA, Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu

Un interviu realizat de Valentin Busuioc și Anca Letiția Provian.

1 comentariu la “Un senator PNL dezvăluie culisele întâlnirilor din SUA ale liberalilor / EXCLUSIV INTERVIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *