Skip to content
Politică

Un SOCIOLOG anunță jocuri EXPLOZIVE în PSD: ALIANȚĂ Crețu-Firea împotriva taberei Dragnea EXCLUSIV

Inquam Photos / George Călin

Comisarul european Corina Crețu a lansat noi acuzații dure la adresa Executivului Viorica Dăncilă, pe tema absorbției fondurilor europene.

Concret: Corina Crețu a declarat, vineri, că uneori este” exasperată” de ritmul lent în care România, dar și alte țări din UE, atrag fondurile europene pentru infrastructura de transport.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Corina Crețu intră la rupere: noi acuzații la adresa Guvernului

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu sociologul Ana Bulai pentru a analiza situația tensionată din Partidul Social Democrat, prin prisma ultimei reacții critice a Corinei Crețu la adresa Guvernului Dăncilă.

Astfel, analistul politic a lansat un scenariu referitor la jocurile politice din formațiunea social-democrată, conform căruia se prefigurează o a treia tabără în PSD, mai precis cea pro-Crețu, pe lângă cea pro-Dragnea, respectiv pro-Firea. În viziunea Anei Bulai, ieșirile comisarului european Corina Crețu au un fundament subiectiv, de oportunitate politică, comisarul european jucându-și cartea pentru a intra în cursa pentru prezidențiale.

„Din punctul meu de vedere, sigur că sunt importante criticile, cu atât mai mult cât vin din interiorul partidului. Pe de altă parte, se conturează în PSD, în lupta pentru putere, mai multe tabere. După ce la ultimul CEx am văzut foarte clar separată tabăra doamnei Firea de ceilalți membri, și au apărut și sondaje de opinie care o poziționau pe doamna Firea ca succesoarea domnului Dragnea, se pare că din zona domnului Ion Iliescu și a fostului premier Adrian Năstase se conturează o a treia tabără, cea a Corinei Crețu, domnia sa fiind și ea un candidat interesant pentru președinția PSD și succesiunea la putere în urma judecării într-o formă sau alta a domnului Dragnea.

De altminteri, doamna Crețu pare a fi și o variantă agreată de Bruxelles prin istoricul exercitării funcției domniei sale. Are și avantajul unei experiențe prezidențiale, întrucât a fost consilierul președintelui Ion Iliescu atâta vreme, ceea ce o face interesantă și ca potențial candidat la alegerile prezidențiale. Se vehiculează numele domniei sale de câteva luni și cred că această critică la nivelul Guvernului, dincolo de argumentele solide pe care le are Comisarul European Corina Crețu, această critică are, repet, și un eșafodaj politic ce ține de succesiunea la președinția partidului și potențiala candidatură a doamnei Crețu nu doar pe listele europarlamentare, din punctul meu de vedere, ci și într-o campanie prezidențială sau măcar într-o cursă internă în PSD. Eu cred că în interiorul PSD se va veni cu o astfel de soluție, o cursă internă pentru alegerea celui mai bun candidat al PSD-ului împotriva candidatului dreptei, că este Klaus Iohannis sau altcineva. 

Eu cred că jocurile ei au și această componentă. Sigur că doamna Crețu nu ar putea să aibă critici dacă Guvernul nu ar avea derapajele pe care le are. Sigur că există și argumente obiective, dar există și acest substrat indiscutabil de accedere în cursa pentru prezidențiale, a precizat sociologul.

Totodată, chestionată dacă este posibil ca cele două tabere anti-Dragnea să se alieze împotriva actualului președinte PSD, Ana Bulai a declarat că se merge spre această tendință, ceea ce ar fi zdrobitor pentru actuala conducere a Partidului Social Democrat.

Mai mult, politologul este de părere că este posibil și un scenariu conform căruia Firea să aleagă să rămână în funcția de primar și să o susțină pe Corina Crețu, atât la șefia PSD, cât și în cursa pentru prezidențiale.

„Eu cred că se merge spre această tendință de alianță cum ați spus dvs., de coagulare a opoziției aș spune eu. Doamna Firea încă ezită, și bănuiesc că din această perspectivă ezită, să se autopropună ca potențial candidat PSD la Președinție. Cred că domnia sa ar fi mult mai confortabilă să rămână în funcția de primar și să o susțină pe doamna Corina Crețu în cursa pentru președinția partidului și ulterior pentru reprezentarea PSD în cursa prezidențială. Cred că relația între cele 2 doamne este una agreabilă. De altminteri, este suficient să ne uităm pe anumite site-uri de știri și vedem că există un women-agreement între cele două tabere. Cred că doamna Corina Crețu are avantajul de a reprezenta istoria PSD, în sensul în care face parte din vechea gardă și a fost crescută în umbra lui Ion Iliescu și a membrilor PSD din anii ’90. Din punctul acesta de vedere, sigur că vechiul PSD-ist este mulțumit de o astfel de personalitate în mai mare măsură decât de Dragnea, căruia i-a fost reproșată venirea în partid din zona Traian Băsescu. Doamna Firea, pe de altă parte, are în spate o experiență electorală, întrucât să nu uităm că a câștigat aproape singură Bucureștiul, ceea ce o legitimează și se află cumva într-o zonă care ar putea aduce un plus de electorat mai puțin implicat politic. Avem pe de-o parte nucleul dur, iar pe de altă parte acești electroni care gravitează și pe care noi îl numim electorat al puterii. Gravitează în funcție de cine va câștiga alegerile fără să aibă o implicare ideologică sau un atașament față de un partid în mod semnificativ.

Alianța între cele două doamne cred că poate fi zdrobitoare pentru aripa Dragnea”, a conchis Ana Bulai în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *