Skip to content
Educație

Un student vrea să-i ia locul lui Tudorel Toader în fruntea Universității ”Alexandru Ioan Cuza”

Inquam Photos / Octav Ganea

Silviu Emanuel Man, student al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și-a depus candidatura pentru funcția de rector al instituției, a anunțat acesta printr-un mesaj publicat pe Facebook, vineri seară, potrivit g4media.

Silviu Emanuel Man susține că este pentru prima oară când un student din România candidează pentru cea mai înaltă funcție dintr-o universitate și că, din punctul lui de vedere, acest lucru este posibil pentru că Legea Educației Naționale nu prevede clar cine se poate înscrie și cine nu în cursa pentru rectorat. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura. Man anunță că va contesta decizia BEC:

”Sunt primul student care și-a depus vreodată candidatura pentru funcția de rector, cel puțin în România. Legea Educației Naționale nr. 1/2011 nu prevede cine anume poate candida și ocupa o astfel de funcție. Nu există nicio condiție de apartenență la corpul didactic. Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) au rectori care nu sunt cadre didactice. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central (BEC) al universității mi-a invalidat candidatura. Voi contesta decizia și voi reveni cu explicații juridice pe această temă”, arată studentul în mesajul său.

Silviu Emanuel Man își prezintă candidatura drept ”un manifest împotriva viziunii pe termen lung a lui Tudorel Toader, rectorul UAIC:

”Este în primul rând un manifest public față de lipsa de viziune pe termen lung pentru universitate a profesorului Tudorel Toader, care a fost de jure rector doar o treime de mandat. În celelalte două treimi a preferat să facă politică și să aducă prejudicii de imagine comunității academice prin încurcarea celor trei funcții (rector, profesor și ministru) și nesocotirea vocației de jurist. Nu cred că trebuie să mai dea cineva explicații pe acest subiect. Toader ar fi un bun director general administrativ. Dar nu un rector. Un rector trebuie să aibă viziune și să fie loial comunității academice. Toader a ratat, din perspectiva mea, în mare parte, principalele obiective manageriale propuse în 2016”, a mai declarat Man.

Studentul susține că niciun candidat nu îl poate surclasa pe Tudorel Toader în cursa pentru rectorat și că universitarilor le este teamă de ”puterea prea mare” și ”relațiile înalte” ale fostului ministru al Justiției:

”Nu ascund faptul că în ultimele luni am încercat să identific un candidat la funcția de rector care să aibă capacitatea de a-l contracandida și a-l surclasa pe Tudorel Toader în cursa pentru rectorat. Nu am reușit. M-am lovit mereu de reticență și de fricile unor cadre didactice: „Are putere prea mare”, „Are relații înalte, legături cu serviciile etc”, „Dacă pierd mă poate distruge” Am înțeles că mulți membri ai comunității academice nu pot ieși, din păcate, din această paradigmă a rețelelor de putere. Existența unor astfel de mentalități arată că, de fapt, în universitățile românești, nu există libertate academică. Văzând că nu candidează nimeni, am decis să candidez eu! Democrația universitară nu poate fi simulată, prin natura per se a universității. Este nevoie de dezbatere, pluralitate de idei și de alternative”, mai transmite studentul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *