Skip to content
Coronavirus

Un studiu din SUA, fără evaluare, arată că un medicament folosit și în România împotriva coronavirusului nu are efecte benefice asupra pacienților infectați cu coronavirus

twitter

Un studiu realizat și publicat în SUA, fără evaluare colegială (peer review), arată că hidroxiclorochina, un medicament împotriva malariei utilizat drept tratament – candidat într-un program global al OMS, nu are efecte benefice asupra pacienților infectați cu coronavirus, transmit National Public Radio și CNN.

Ca urmare a rezultatelor studiului, un comitet de experți aprobat de Institutul Național pentru Boli Infecțioase din SUA a recomandat doctorilor să nu utilizeze tratamentul bazat pe o combinație de hidroclorochină și azitromycin.

" "
" "

Specialiștii au arătat că utilizarea acestei combinații între medicamentul anti-malarie și antibiotic este contraindicată din cauza potențialelor toxicități care duc la creșterea riscului de afecțiuni cardiace, potrivit NPR.

Procentul pacienților tratați cu hidroxiclorochină care au avut nevoie de ventilare mecanică este identic cu cel al pacienților netratați, arată studiul. Mai mult: pacienții tratați cu hidroxiclorochină au avut rate de deces mai mari, potrivit CNN.

Studiul a fost realizat pe 368 pacienți din rețeaua medicală a Administrației Sanitare a Veteranilor din SUA și a fost publicat pe portalul medrxiv.org. Studiul a fost finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA și University of Virginia, scrie g4media.ro.

Hidroxiclorochina a fost introdusă în programul OMS numit ”Solidarity Trial”, alături de alte trei medicamente sau combinații de medicamente, după ce un studiu publicat în International Journal of Antimicrobial Agents și realizat de cercetători de la două universități din Marseille arăta că un număr de pacienți infectați cu coronavirus au răspuns la tratamentul cu o combinație între un medicament împotriva malariei (hydroxychlorochină) și un antibiotic (azithromycin).

Tratamentul cu hidroxiclorochină a fost promovat intens de reputatul medic francez Dider Raoult, șeful Institutului de Boli Infecțioase din Marseille, și a divizat comunitatea științifică din Franța. Dider Raoult a admis că studiul pe care își bazează tratamentul nu a avut un grup de control, dar și-a apărat decizia spunând că ”într-o situație de război nu ar fi etic să nu administrăm medicamentul. Dacă ar fi fost vorba despre un medicament nou, nu aș fi procedat așa, dar în acest caz sunt molecule deja cunoscute”.

Hidroxiclorochina a fost introdusă și în protocolul de tratament din România pentru pacienții infectați cu hidroxiclorochină. Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19, emis de Ministerul Sănătăţii, a fost publicat pe 24 martie în Monitorul Oficial.

Articolul nu a fost verificat de comitetul de lectură independent, obligatoriu înainte de a fi publicat de reviste de de specialitate. De remarcat tendința în expansiune de a face disponibile online manuscrise a caror validitate științifică nu a fost încă verificată de comitete de lectură independente și care pot fi la originea unor dezinformări, așa cum a fost articolul care pretindea că noul coronavirus are inserturi HIV adăugate, probabil, de om. Acel articol a fost ulterior retras chiar de autorii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *