Skip to content
Politică

Un subiect greu a lipsit de pe agenda discuțiilor Guvern-Ambasada SUA

gov.ro

Un subiect greu a lipsit de pe agenda discuțiilor dintre Guvernul României și Ambasada SUA la București.

Până acum, majoritatea întâlnirilor dintre ambasadorul Statelor Unite ale Americii (fie el Hans Klemm sau unul dintre predecesorii lui) și prim-ministrul român aveau pe agenda convorbirilor lupta anticorupție autohtonă. Acum, însă, această temă a lipsit, după cum arată însuși comunicatul Executivului, remis luni PSnews.ro.

CITIȚI ȘI: UPDATE Vizită-surpriză pe capul lui Tudose. Ambasadorul SUA merge la Palatul Victoria

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose l-a asigurat pe ambasadorul Hans Klemm că Guvernul are „capacitatea de a crea un mediu atractiv pentru investitori”. Cel mai probabil, această declarație a venit ca urmare a recentelor îngrijorări apărute după ce PSD a anunțat că vrea să impoziteze cifra de afaceri (în loc de profit, ca până acum), pentru a împiedica multinaționalele să își exporte profiturile. Ideea este întărită de poziția exprimată de ambii oficiali, care au arătat că relația bilaterală economică nu se ridică la nivelul celei militare.

Tot în domeniul militar, Tudose a vorbit cu Klemm despre alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Redăm mai jos comunicatul integral al Executivului:

„Premierul Mihai Tudose a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, agreată de comun acord.

Prim-ministrul Tudose a dat asigurări că Guvernul României va continua Parteneriatul Strategic cu SUA și a subliniat că a dorit ca prima întâlnire cu un diplomat străin să fie cea cu ambasadorul american tocmai pentru a transmite un mesaj puternic. «Cele două decenii de Parteneriat Strategic între România și SUA reprezintă o garanție a relației puternice dintre ţările noastre, relație care trebuie continuată și consolidată. Sunt convins că avem potențialul de dezvoltare a relației bilaterale. Totodată, vă asigur că vom continua să fim un partener de încredere al SUA în această parte a Europei și că avem capacitatea de a crea un mediu atractiv pentru investitori», a afirmat premierul Tudose.

Un punct important al discuțiilor l-a reprezentat modul în care bugetul de 2% din PIB alocat Apărării va relansa colaborarea militară dintre România și SUA de pe noi baze.

De asemenea, discuțiile au vizat necesitatea consolidării relațiilor economice bilaterale, șeful Executivului și ambasadorul SUA fiind de acord că nivelul acestora nu reflectă încă stadiul excepțional al relațiilor politico-militare. Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că după ultima întâlnire româno-americană la nivel înalt credibilitatea României la Casa Albă a crescut, fapt ce se va reflecta și în încrederea investitorilor americani în economia românească.

În acest context, premierul Mihai Tudose va avea, în luna octombrie, o întâlnire cu potențiali investitori americani în România, pregătită de Guvernul României împreună cu Ambasada SUA. „România oferă un mediu de afaceri prietenos. Aș vrea să prezint investitorilor americani oportunitățile de afaceri din țara noastră și să îi asigur că în calitate de prim-ministru înțeleg că afacerile se dezvoltă pe stabilitate și predictibilitate”, a subliniat șeful Executivului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *