Skip to content
Sport

Un tablou de Van Gogh a fost vândut la licitaţie pentru 61,8 milioane de dolari

" "

Un tablou pictat de Vincent Van Gogh în ultima parte a vieţii sale a fost vândut la New York pentru 61,8 milioane de dolari, într-o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, depăşind valoarea estimată de 50 de milioane de dolari, potrivit bbc.com.

Lucrarea „Vază cu margarete şi maci”, o natură moartă realizată de Vincent Van Gogh cu câteva luni înainte de decesul său, în 1890, unul dintre puţinele tablouri pe care pictorul le-a vândut în timpul vieţii, a fost adjudecată la New York pentru 61,8 milioane de dolari. Tabloul fusese estimat la circa 50 de milioane de dolari, înaintea licitaţiei organizate de Sotheby’s, relatează mediafax.ro.

" "
" "

Cumpărătorul este un colecţionar din Asia, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii.

Tabloul a fost pictat de Van Gogh pe când locuia în casa din Franţa a medicului său, dr. Gachet, cu câteva luni înainte de a muri.

Un portret al doctorului Gachet, a cărui vază cu flori a fost imortalizată în tabloul vândut la New York, a fost scos la licitaţie în 1990.

Cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru o pictură de Van Gogh este de 82,5 milioane de dolari.

La aceeaşi licitaţie a mai fost vândută o sculptură din 1951 a elveţianului Alberto Giacometti, pentru puţin peste 100 de milioane de dolari. Preţul obţinut s-a situat totuşi sub recordul de 104,3 milioane de dolari stabilit de o operă a artistului elveţian.

Sculptura lui Giacometti este considerată un triumf al artei moderne şi a fost păstrată în aceeaşi colecţie privată timp de mai bine de 40 de ani.

Totodată, o sculptură realizată de Amedeo Modigliani a stabilit un un nou record pentru o lucrare a acestui artist. „Tete”, un cap alungit creat în 1911-1912, dintr-o bucată de calcar recuperat de pe un şantier parizian, a fost vândut pentru puţin peste 70 de milioane de dolari.

Licitaţiile de toamnă ale casei Sotheby’s vor continua şi miercuri seară la New York.

O lucrare a artistului britanic Francis Bacon – un triptic intitulat „Trei studii ale lui Lucien Freud” – deţine recordul pentru cea mai scumpă operă de artă vândută până în prezent la licitaţie, după ce a fost adjudecată, în 2013, pentru 142,4 milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *