Un tânăr căruia i s-a făcut rău la volan, cu o boală cardiacă necunoscută, a fost salvat după o resuscitare de două ore

Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență M-Ciuc/Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház / Facebook.com

Un tânăr de 22 de ani, cu o boală cardiacă necunoscută, a fost salvat printr-un efort comun al specialiștilor Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) și al celor de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, după ce i s-a făcut rău la volan și a fost resuscitat timp de două ore.

Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de șeful Serviciului de Ambulanță Județean Harghita, dr. Peter Szilard, este vorba de un caz petrecut în urmă cu trei luni. Tânărul se afla la volan și se întorcea acasă, în autoturism aflându-se și tatăl său. La un moment dat, tânărul a spus că se simte rău, a oprit mașina și a intrat în stop cardio-respirator.

Întâmplarea a făcut că a oprit autoturismul în fața locuinței unui ambulanțier de la SAJ, dintr-o comună din zona Ciuc. Acesta a început imediat manevrele de resuscitare, apoi a cerut ajutorul colegilor săi de la stația din zonă, după care a venit și un echipaj al Serviciului de Ambulanță cu medic de la Miercurea-Ciuc, tânărul fiind transportat în curs de resuscitare la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc.

”A fost miraculos. A avut noroc că a putut să reacționeze, să se oprească cu mașina și un alt miracol a fost că era chiar în fața casei colegului nostru, care era acasă și a putut să intervină”, a declarat dr. Peter Szilard, pentru AGERPRES.

Cazul a fost prezentat joi pe pagina de Facebook a Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc. Potrivit sursei citate, resuscitarea tânărului, aflat într-o stare fizică bună și fără boli cunoscute, a durat două ore și, în urma unei lupte îndelungate a echipajului de la SAJ și a personalului secției de Urgență de la SJU, viața lui a fost salvată.

Lupta pentru recuperarea sa a continuat apoi în secția de terapie intensivă.

”Starea lui era inițial critică, fiind menținut în viață cu ajutorul aparatelor, în comă profundă. Protecția sistemului nervos a început prin scăderea controlată a temperaturii corpului, urmată de terapii medicamentoase și procedurale. De îndată ce a fost posibil, sprijinul mecanic și medicamentos a fost redus, iar organismul său a reacționat bine. Starea sa s-a stabilizat și a fost mutat de la terapie intensivă, dar personalul secției a continuat să îl monitorizeze, asigurând o anestezie sigură și supraveghere pe parcursul intervențiilor necesare”, se arată în postarea SJU Harghita.

Când recuperarea a început, tânărului i-a fost montat un defibrilator, pentru a putea să ducă o viață normală, iar acum acesta se simte bine.

”Când recuperarea a început cu succes, echipa de cardiologie a preluat cazul pentru a-l ajuta să ducă din nou o viață normală: i s-a efectuat o angiografie și i s-a implantat un defibrilator cardiac. Pe durata spitalizării, a beneficiat și de sprijin psihologic. Tânărul, originar dintr-o comună din apropiere, se simte bine acum, se mișcă normal și a venit recent la control la spital. Vor fi efectuate în continuare investigații pentru a identifica originea, posibil genetică, a afecțiunii sale cardiace, dar în eventualitatea unor noi episoade, defibrilatorul îi va oferi protecție”, mai precizează sursa citată.

Reprezentanții SJU consideră că ”salvarea și recuperarea sa poate fi considerată un miracol din perspectiva unui om obișnuit, dar este un caz remarcabil și din punct de vedere medical”.

”La acest rezultat au contribuit toți specialiștii implicați în îngrijirea și tratamentul său: echipajul de ambulanță, personalul secției de urgență, terapie intensivă și cardiologie al spitalului. Acest caz demonstrează, de asemenea, că devotamentul profesioniștilor din sănătate nu se limitează la orele de muncă, deoarece primul care a intervenit a fost un ambulanțier aflat în afara serviciului. Acesta a început imediat manevrele de resuscitare și a menținut tânărul în viață până la sosirea ambulanței. A fost o muncă de echipă inspirațională – mulțumim tuturor celor care au participat!”, se mai subliniază în postarea citată.

Totodată, cardiologii recomandă chemarea imediată a ambulanței în cazul în care cineva își pierde cunoștința sau prezintă stări de leșin, dificultăți bruște de respirație și/sau dureri puternice în piept.

Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, Kiss Edit, aceasta este a patra intervenție de montare a unui defibrilator efectuată în centrul cardiologie intervențională al spitalului, această activitatea începând în unitatea sanitară la mijlocul anului trecut.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: