Skip to content
Opinii & Analize

Un text în care citez din Prigojin, ca să vezi cât de gravă e situația

Bogdan Stoica PS News

De la începutul anului, Guvernul României a călcat neatent în câteva cuie groase și bine ascuțite: facturile la energie, criza prețului cerealelor, lipsa banilor din buget și inflația. Zilele astea, a mai apărut o grămăjoară de cioburi: mișcările sociale ale profesorilor, cadrelor medicale, ceferistilor si politistilor. Ai zice că, având tălpile ciuruite, Guvernul ar merge mai ordonat, sau și-ar pune ochelarii. Ei bine, nu: Schengen. Austria. Bâstroe. Daea. PNRR. Inteligența Artificială. UDMR. Rotativă. Haios e că și opoziția joacă în același film distopic, în care replicile nu se potrivesc. De la debutul anului, USR s-a declarat obsedat doar de plagiate, iar AUR – de legislația privind asistența socială. Iar presa – ei bine, presa face un foc de artificii din fiecare știre la care are imagini video, indiferent dacă e adevărat, util sau important. 

E o nebunie. E ca și cum ți-ar lua foc casa iar pompierii veniți s-ar apuca să-ți sape grădina și să-ți tundă pomii. Ca și cum ai băga cheia în contactul unui Logan, iar mașina ar începe să-ți râșnească cafeaua lăsată în sacoșa Lidl din portbagaj. 

De pe poziția unui român obișnuit, care se confruntă cu toate problemele de mai sus, n-ai cum să nu te întrebi: ce mama dracului fac cu ăștia? Pe care mama dracului îl mai împuternicesc să-mi coordoneze viața astfel încât să nu ajung muritor de foame, în stradă? 

Nu sunt în poziția aia. Nu depind, material vorbind, de zona asta unde deciziile politice îmi pot schimba imediat viitorul. Nici nu am mai votat, din 2012 încoace, pentru că nu mai vreau să votez oameni mai proști decât mine. Dar ce se întâmplă acum este din afara oricărui scenariu posibil. Am un vecin, pensionar, care avea venituri de 1.800 lei lunar. Zic „avea” pentru ca acum mai are 1.200 de lei, restul i-a fost mâncat de inflație. Omul e foarte aproape de momentul în care o să-și dea pălăria la schimb pe o găină. N-a furat banii statului, nu încalcă legea în nici un fel, ține ușa la lift și aruncă gunoiul la coș. După toate standardele, e un cetățean model. Cu ce-a greșit omul ăla, de s-a trezit într-o pauperitate totală? Și cine-i poate oferi dacă nu o soluție, măcar un răspuns optimist? 

Mă uitam la interviul dat de Prigojin-Wagner, care zicea că dacă armata rusă mai pierde multe bătălii, Rusia se poate trezi ca în 1917, cu populația făcând o revoluție. Mie mi se pare că și România e în același scenariu. Încă un lot național de proști la conducere și unii oameni, cu cuțitul ajuns la os, o să treacă la decizii radicale. Și-atunci, pompierii o să fie inutili. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *