Lichidarea gigantului imobiliar chinez Evergrande, ordonată de un tribunal din Hong Kong

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O instanţă din Hong Kong a ordonat luni lichidarea gigantului imobiliar China Evergrande Group, o măsură ce ar putea provoca valuri pe pieţele financiare chinezeşti în curs de prăbuşire, în timp ce factorii de decizie politică se străduiesc să limiteze o criză tot mai gravă, relatează AFP.

Grupul chinez a acumulat datorii de peste 300 de miliarde de dolari. Tribunalul din Hong Kong a ordonat luni lichidarea Evergrande, după ce grupul nu a reuşit să prezinte un plan de restructurare convingător. Decizia a dus la prăbuşirea acţiunilor sale la bursa din Hong Kong.

Evergrande a fost cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, dar a acumulat datorii până la punctul de a prezenta obligaţiuni de peste 300 de miliarde de dolari. A devenit astfel un simbol al crizei imobiliare care durează de mai mulţi ani în a doua economie a lumii.

„(Având în vedere) lipsa evidentă de progres din partea companiei în prezentarea unui plan de restructurare viabil. (…) consider că este oportun ca instanţa să dispună lichidarea societăţii şi dispun în consecinţă”, a declarat judecătoarea Linda Chan. Judecătoarea este aşteptată să prezinte detaliile hotărârii sale în cursul după-amiezii şi ar putea numi un lichidator pentru Evergrande.

Cu toate acestea, nu este imediat clar cum o decizie luată în regiunea semi-autonomă chineză Hong Kong va fi aplicată în China continentală, unde se află sediul grupului.

„Decizia de astăzi a instanţei este contrară intenţiei noastre iniţiale (…) Este extrem de regretabilă”, a declarat directorul general al Evergrande, Shawn Siu, pentru publicaţia chineză de afaceri 21st Century Business Herald.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL