Skip to content
Societate

Un virus letal atacă delfinii din Marea Neagră

Facebook Ong Mare Nostrum

După izbucnirea războiului din Ucraina, un virus afectează acum din ce în ce mai multe viețuitoare marine. Mobilivirusul este un virus mortal care se răspândește rapid mai ales primăvara, în perioada de migrație a animalelor. Afecțiunea nu se poate transmite și la om, susțin specialiștii.

Biologii marini susțin că unii dintre delfinii morți, aduși de valuri la mal, prezintă semnele unui virus mortal, care se transmite foarte ușor la mamiferele marine.

Generează o boală, o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută poate genera și encefalită, practic sunt pusee de febră de înalt grad, peste 80% din cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar„, a explicat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin, potrivit digi24.ro.

Pentru a putea identifica virusul, specialiștii trebuie să recolteze probe la scurt timp de la deces. Până acum, un laborator din Franța a confirmat moartea a doi delfini din cauza virusului.

Am avut foarte multe cazuri de delfini la care am suspicionat acest virus dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie și Sănătatea Animalelor de la București„, a spus şi Adrian Bîlbă, medic veterinar.

Delfinii sunt și victime ale pescarilor din Marea Neagră. De la începutul anului, 152 de delfini au fost găsiți eșuați pe malul românesc.

Mult peste media anuală, întrecând chiar și, ca număr de exemplare în perioada asta numărul din 2012 care este înregistrat ca fiind cu cele mai multe cazuri de eșuări: 177„, afirmă Marian Paiu, director ONG.

Un biolog din Ucraina susține că 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului declanșat de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *