Skip to content
Politică

Una caldă, una rece despre conflictul de interese. Stelian Ion (USR) pune la zid PSD și ALDE EXCLUSIV

curierlocal.ro
" "

Avocatul și deputatul USR Stelian Ion (membru al Comisiei juridice din forul legislativ inferior și vicepreședinte al Comisiei Florin Iordache) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat dedesubturile legii care îi va salva de interdicții parlamentarii aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 – 2013.

VEDEȚI ȘI: Lovitură pentru Iohannis în Parlament în ceea ce privește conflictul de interese

" "
" "

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă marți cu deputatul Stelian Ion, care și-a exprimat nemulțumirea cu privire la majoritatea parlamentară PSD-ALDE, care obținuse în aceeași zi aviz negativ pentru solicitarea de reexaminare a proiectului de act normativ, solicitare formulată de către președintele Klaus Iohannis.

„Era de anticipat, pentru că știam poziția majorității. Au forțat în decembrie această lege. Nu ne așteptam să revină asupra punctului lor de vedere, chiar dacă există o solicitare de examinare din partea președintelui. În ultimul timp, ei resping pe bandă rulantă aceste cereri de reexaminare, cu toate că ele sunt bine argumentate”, a afirmat USR-istul pentru PSnews.ro, exprimându-și nemulțumirea că aleșii PSD-ALDE „nu au nicio problemă cu aceste persoane găsite incompatibile”.

Pe de altă parte, Stelian Ion a precizat că legea „pe alocuri era neclară”, fapt confirmat deja printr-o decizie a Curții Constituționale a României (CCR). Cu toate acestea, parlamentarul de Constanța i-a acuzat pe oamenii lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu că au folosit hotărârea CCR pentru a întinde coarda.

„Legea, într-adevăr, pe alocuri era neclară – lucrul ăsta a generat și el o serie de situații neplăcute și de neacceptat. Legea, în sine, prezintă unele inconveniente, iar o decizie mai veche a CCR a stabilit că exista o problemă cu legea. Dar aceasta a fost folosită doar ca pretext de către puterea actuală, pentru a extinde și a reglementa pe lângă dispozițiile acelei decizii CCR.

Situația tehnică e una complicată, dar esența aceasta e: pare că ei își doresc să protejeze persoanele care au astfel de probleme. Sunt de notorietate câteva cazuri – de exemplu, doamna Cătăniciu și alți doi-trei care au fost în situații de genul ăsta”, a detaliat deputatul jurist.

În aceste condiții, l-am întrebat pe Stelian Ion dacă USR ia în calcul să atace la CCR noua formă a legii. La rândul lui, deputatul nu a exclus această ipoteză, dar a subliniat că este nevoie de o analiză foarte atentă.

„Vom analiza – să vedem în ce vormă va ieși legea. Vom vedea. Oricum: altă chestiune pe care vreau s-o spun foarte clar este că, față de varianta inițială, votată în Camera Deputaților (înainte de cererea prezidențială de rexaminare – n.r.), la Senat s-au adus anumite îmbunătățiri. S-au mai redus dintre problemele care existau inițial. De asta, trebuie să analizăm foarte atent dacă avem sau nu motive de neconstituționalitate”, a încheiat parlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *