Skip to content
Politică

Una caldă, una rece pentru Marian Munteanu în legătură cu Securitatea

www.digi24.ro
" "

CNSAS a publicat documentul în care arată că Marian Munteanu a semnat  un Angajament cu Securitatea, și, de asemenea, a scris note informative şi a semant chitanţele în baza cărora Securitatea îi retribuia turnătoriile.

Așa cum reiese din documentul publicat de CNSAS, citat de evz.ro, Marian Munteanu, pe când era student la Facultatea de Filologie,  a fost recrutat de organele de Securitate, iar pe 27 martie 1988 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ „Ioan” „în scopul încadrării informative a unui lector portughez (JFP), suspectat de apartenență la serviciul de spionaj portughez”.

" "
" "

De altfel, dintr-un raport întocmit de un ofițer de Securitate , locotenent major Constantin Gheorghiu, pe 16 decembrie 1988, reiese că, pentru serviciile aduse, Marian Munteanu a fost recompensat cu suma de 500 de lei.

Potrivit „Raportul privind pe numitul Munteanu Marian Teofan Dragoș, datat 2.03.1989”,  citat de aceeași sursă, a fost aprobată „încetarea legăturii”, deoarece lectorul portughez își „încheiase misiunea în țara noastră, plecând definitiv din RSR”, iar „Munteanu Marian Teofan Dragoș devenise membru PCR”

Tot din documentul CNSAS mai reiese că Marian Munteanu a fost cercetat penal de ofițeri din cadrul Securității Municipiului București, „în vederea influențării, compromiterii și a determinării să renunțe la preocupările ostile și la relațiile cu Petre Țuțea”. Din dosarul CNSAS reiese că Marian Munteanu făcea parte dintr-un grup de studenți care îl ajutau pe Petre Țuțea la transcrierea unor lucrări filozofice și îi acordau îngrijiri. Despre acești studenți, organele de Securitate stabiliseră că erau influențați de Petre Țuțea, „în spirit legionar, anticomunist și dușmănos la adresa politicii țării noastre, denigrarea partidului și a conducerii acestuia”.

Citiți aici comunicatul integral al CNSAS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *