Skip to content
Alegeri locale 2020

Una dintre cele mai dure campanii electorale din București. Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu au luptat de la distanță

colaj

Lupta pentru Primăria București este una dintre cele mai dure din ultimii ani și a fost cu siguranță cea mai dură la nivel național, în 2020, în vremea pandemiei. Gabriela Firea și Nicușor Dan au fost principalii protagoniști, iar Traian Băsescu nu a avut oportunitatea să se implice în această luptă. 

Nicușor Dan

Nicușor Dan a început campania electorală ca fiind marele favorit, după ce PNL și USRPLUS au anunțat că vor forma o alianță. Cele trei partide au negociat mai multe luni, iar într-un final au ajuns la o concluzie – alianță fără PMP. Excluderea PMP l-a constrâns pe Traian Băsescu să se implice în lupta pentru București. 

La începutul campaniei electorale, sondajele îl dădeau favorit pe Nicușor Dan cu un avans confortabil. La mijlocul lunii august, Nicușor Dan era la 46% și Gabriela Firea la 39% într-un sondaj INSCOP. 

Nicușor Dan și-a început campania electorală cu atacuri dure la Gabriela Firea și a mizat pe conferințe de presă în aer liber, în fața oamenilor săi. Rămâne celebru momentul cu Aurelian Bădulescu, când cei doi s-au certat. Din acea întâmplare toată lumea a înțeles că PSD va ieși la atac. 

Pe parcursul campaniei electorale, Nicușor Dan s-a poziționat foarte mult în jurul PNL, al lui Ludovic Orban, și recent chiar și în jurul lui Klaus Iohannis, după ce s-a dus la Cotroceni. 

Dar momentul decisiv al luptei Nicușor Dan vs. Gabriela Firea este înregistrarea publicată de Dana Budeanu. În acel moment s-a descoperit că Nicușor Dan a apărat un restaurant construit ilegal în parcul Orășelul Copiilor, a intervenit la primărie în numele unui afacerist și a încercat să convingă primăria să nu dărâme respectiva clădire. Dacă până atunci Nicușor Dan se caracteriza ca fiind ecologist, a arătat că nu protejează parcurile, ci restaurantele. Ulterior, au fost publicate alte înregistrări cu Nicușor Dan la întâlniri cu oameni conectați la lumea interlopă din București. 

CITIȚI ȘI: ÎNREGISTRĂRI AUDIO Nicușor Dan garantează pentru afaceristul care fură spațiul verde din parc și construiește ilegal un restaurant!

CITIȚI ȘI: VIDEO Imagini scandaloase în plină campanie electorală. Nicuşor Dan, alături de prietenul şefului Clanului Sportivilor

În ultimele două săptămâni de campanie electorală, Nicușor Dan a fost atacat din toate direcțiile, în special de Dana Budeanu. Pierzându-și calmul și luciditatea în gândire, candidatul PNL-USRPLUS a făcut greșeala să lanseze o declarație misogină, caracterizând-o pe adversara sa ca fiind „panaramă”. Nu și-a cerut scuze, nu a înțeles greșeala, nu a dat nume, dar a continuat să insiste că s-a referit de fapt la „agitatoare”. 

După toate aceste greșeli, sondajele au fost date peste cap. Cu doar 3 zile înainte de alegeri, fiecare tabără politică a lansat mai multe sondaje. În unul, diferența dintre cei doi este foarte mică, în altul conduce Gabriela Firea detașată. 

Gabriela Firea

Gabriela Firea a încercat să fie politicianul care controlează scena politică și, spre deosebire de Nicușor Dan, nu a făcut greșeli grave. Probabil cea mai mare greșeală a fost chiar confruntare Aurelian Bădulescu vs. Nicușor Dan, dar a înțeles repede că scena politică era atât de politizată încât nu aveau sens astfel de confruntări și bătălia decisivă se dădea pe voturile celor nehotărâți.

Dacă la începutul campaniei părea dezavantajată, ulterior a recuperat diferența dintre ea și Nicușor Dan, cu o strategie complet diferită. A evitat confruntarea directă cu Nicușor Dan și a atacat decisiv pentru voturile celor nehotărâți. Înregistrările cu Nicușor Dan au fost lansate de apropiații ei și a vrut să se asigure că Dan va dezamăgi multă lume. 

Marele dezavantaj al Gabrielei Firea a fost bilanțul foarte subțire al celor patru ani la conducerea primăriei. Nu a avut proiecte mari și a încercat să le promoveze pe unele secundare. Numeroasele probleme din oraș sunt acolo unde erau și acum 4 ani, ceea ce i-a dat lui Nicușor Dan suficiente motive să o atace. Dar pandemia coronavirus a ajutat-o să joace un rol decisiv pentru cetățenii din oraș și să se mobilizeze înainte de campanie pentru a recupera voturile. Fără pandemie, Gabriela Firea ar fi avut mari probleme în campania electorală. 

Primarul de București a mizat în campania electorală pe oameni controversați, cum ar fi Dana Budeanu sau Mitică Dragomir. Asocierea cu astfel de personaje nu o ajută deloc și poate provoca o reacție negativă în rândul electoratului. Mitică Dragomir a sărit să bată un protestatar pe stradă, iar Dana Budeanu a promovat de atâtea ori violența împotriva femeilor. 

În cele mai recente sondaje, cu câteva zile înainte de vot, Gabriela Firea era la 40%, iar Nicușor Dan la 42%, într-un sondaj realizat de Novel Research. Însă un sondaj IRSOP o dă favorită pe Gabriela Firea cu 42%, urmată de Nicușor Dan cu 35%. 

Traian Băsescu

Pandemia coronavirus l-a constrâns să aibă o campanie mai mult în online, ceea ce pentru un politician ca Traian Băsescu nu e deloc un avantaj, deoarece el era obișnuit să se întâlnească cu electoratul și să-l cucerească. Fără o dezbatere între candidați, Traian Băsescu nu a avut oportunitatea să se implice direct în lupta dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan. A fost izolat pe scena politică și a vorbit doar pentru electoratul său. 

Bătălia lui Traian Băsescu a fost pentru un rezultat din două cifre, cel puțin 10%, așa cum spunea că ar putea obține în București. Un rezultat mai mic de 10% ar fi o dezamăgire pentru fostul președinte al României. 

Cu trei zile înainte de vot, doar un singur sondaj îi dă șanse chiar la 15%, potrivit celor de la IRSOP. În timp ce sondajul Novel Research consideră că Traian Băsescu ar obține 9%.

Dar un rezultat bun pentru Băsescu înseamnă un rezultat slab pentru Nicușor Dan. Tocmai de aceea, în ultimele zile de campanie, Traian Băsescu a încercat să-și descurajeze electoratul și să transfere voturi către Nicușor Dan, spunând că nu are șanse la victorie. E greu de crezut că electoratul PMP, care își dorește un politician carismatic, va vota cu Nicușor Dan care nu e carismatic. 

*

Campania din București s-a remarcat prin atacuri dure și multe acuzații de corupție. Totul a fost o bătălie de la distanță, unde fiecare candidat a vorbit pentru electoratul său, la televiziunile care l-au susținut, cu publicul care l-a votat. Niciunul nu a ieșit din zona de confort. 

Atât Gabriela Firea, cât și Nicușor Dan își joacă viitorul pe scena politică. O înfrângere în București riscă să pună capăt ambițiilor politice. Cel mai mult pare să aibă de pierdut Nicușor Dan, deoarece ar dezamăgi 3 partide și i-ar demonstra lui Vlad Voiculescu că nu a fost cea mai bună soluție pentru alianță. 

 

1 comentariu la “Una dintre cele mai dure campanii electorale din București. Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu au luptat de la distanță

  1. Aplici cateva instructiuni simple! Scopul nostru este: Hollywood! Promovezi un subiect de film si castigi bani! Iti oferim seriozitate! Oferta sigura si stabila: Proiect B! Un film bun si bani pentru tine! Viitorul depinde numai de tine! Suntem gata sa te ajutam! Ne dezvoltam in forta! Un film senzational si bani multi pentru tine! Solicita acum detalii la adresa de email [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *