Skip to content
Politică

Una dintre cele mai mari fabrici de utilaje petroliere, demolată pentru a construi un mall

ziuaconstanta.ro

Halele Uzinei 1 Mai din Ploieşti, una dintre cele mai mari fabrici de lume, care producea şi repara utilaje petroliere, sunt demolate, zilele acestea, în locul uzinei urmând să fie ridicat un mall.

Uzina 1 Mai se află în zona de sud a Ploieştiului şi era renumită în toată lumea, înainte de Revoluţia din 1989, deoarece aci se produceau şi reparau utilaje petroliere. Acum, faima este doar o amintire, iar halele urmează să fie demolate, în locul lor urmând să fie construit un mall.

„Se va construi un mall. Se va face şi un supermarket. Mall-ul, din câte ştiu, se va întinde pe şase hectare şi în trei ani va fi gata. Apariţia unui mall în zonă înseamnă şi dezvoltarea economică”, a declarat Adrian Dobre, primarul Ploieştiului pentru mediafax.ro.

Ploieştenii au păreri diferite despre faptul că gloria Ploieştiului va fi demolată pentru a apărea un mall.

„Putea să continue. Nu e singura, în ţară majoritatea s-au dus, care erau uzine mari. Pe vremuri, toate utilajele pe care le făceau aici erau pentru export. E bine că se construieşte, dar putea să facă aici, de exemlu, o şcoală de ucenici pentru meseriile astea, strungar-frezor”, a declarat Ion Gheorghe.

O femeie spune că fabrica era renumită în toată lumea.

„Nu sunt nostalgică, dar aveam siguranţa serviciului. Era o fabrică mare, am auzit că se face un mall. Nu avem atâtea mall-uri? Era renumită în toată lumea. S-a făcut praf tot, noi o ducem din ce în ce mai greu, alţii se îmbogăţesc, dar nu prin muncă. Asta e situaţia de acum”.

Potrivit prezentării de pe site-ul fabricii, în 1908, un grup de petrolişti au înfiinţat „Societatea de reparaţii foraj”, un atelier specializat în repararea echipamentelor petroliere de foraj. În 1913, „Societatea de reparaţii foraj” a fost preluată de compania petrolieră „Societatea creditul Petrolier”, care dezvoltă compania. Atunci sunt construite noi hale şi producţia s-a dezvoltat încă de atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *