Skip to content
Societate

Una dintre substanțele folosite pentru dezinsecția școlii din Arad era interzisă în România

Una dintre substanțele folosite pentru dezinsecția școlii din Arad era interzisă în România, iar o alta ar fi fost folosită în concentrație prea mare, spun inspectorii sanitari care se ocupă de anchetă.

În timpul vacanței, în clase fusese făcută o dezinsecție generală. Copiii, din clasele a 5-a și a 6-a au început să se simtă rău luni seară, când au ajuns acasă. Medicii au decis că 14 copii să rămână internați și sunt monitorizați permanent.

Dezinsecția și deratizarea au fost făcute vineri, la Liceul german din Arad, de o firmă din Deva. Luni, în prima zi de școală, elevii ar fi găsit pete lipicioase pe bănci, spun părinții. La cursuri nu s-au simțit rău, dar când au ajuns acasă copiii au început să tușească, acuzau senzația de vomă, iar pe față le apăruseră pete roșii.

În clădirea liceului german învață circa 400 de elevi de gimnaziu. 14 din cei 40 de copii ajunși la urgență au rămas internați la pediatrie, în spitalului județean din Arad. Starea lor este mai bună acum, însă medicii vor să îi țină sub observație.

 

În urma intoxicării au apărut mai multe reacții

”Am și eu doi copii, ei au mers la școală, fiind prima zi de școală spre după-masă li s-a făcut rău”, a declarat Sergiu Bilcea, vicepreședinte CJ Arad la Pro Tv.

Simina Roz, purtător de cuvânt spitalul județean Arad: ”Sunt stabili, încep să dispară simptomele, mă refer la reacțiile cutanate la iritația ochilor dureri abdominale, iar medicii sunt precauți, pentru că în momentul de față nu știm substanța cu care copii au intrat în contact.”

Între timp, autoritățile au început ancheta. Ministerul Sănătății a trimis la Arad Corpul de Control, care a descoperit că dintre cele trei substanțe folosite, una avea concentrație prea mare, iar o alta era interzisă la noi în țară din aprilie anul trecut.

”La etajul unu nu se mai putea respira efectiv, după 4 zile deja am aceleași simtome ca și copii internați: ochi iritați, nas, gât. Din primele cercetări reiese că au fost două substanțe combinate, unul pentru suprafețe, care nu mai trebuia să se utilizeze în România din luna aprilie 2019, iar al doilea un biocid, nu știu de ce la folosit – l-a și amestecat și folosit într-o diluție mult mai mare decât scrie în aviz și fișa de utilizare”, a declarat Mioara Comana, director inspecția sanitară de stat.

Cei de la firma din Deva care a făcut dezinsecția se apară:

”Nu ne dăm seama ce s-a întâmplat, nu am depășit concentrațiile, dozele se folosesc și în alte unități. Nu ne explicăm nici noi, s-au luat probe din aer și să vedem ce s-a întâmplat, poate o toxiinfecție alimentară. De regulă scrie și pe fișa de scuritate a produsului, simptomele acestea sunt doar în cazul ingerări ….”, a adăugat Csaba Vereș, administrator firma de dezinsecție.

Polițiștii au deschis un dosar penal.

Directorul școlii spune că a predat în sălile în care s-a făcut dezinsecția, însă niciun elev nu s-ar fi plâns că au rămas urme de dezinfectant pe bănci.

Și Inspectoratul de Urgență Arad a adus specialiști care să verifice toxicitatea din sălile de curs.

Școala va rămâne închisă și miercuri și, în toată această perioada, pereții și podelele sunt curățate cu apă, din două în două ore, pentru a se elimina substanțele nocive. La patru zile de la dezinsecție, în sala de curs se mai simțea un miros înțepător pe care l-au simțit inclusiv oficialii veniți în control.

De altfel, inspectorii sanitarti spun că au simțit și ei iritații similare cu cele ale copiilor și se întreabă cum nu au observat aceste aspecte și reprezentanții școlii, atunci când au început orele.

Va reamintim că în noiembrie, anul trecut, la Timișoara, doi copii mici și un adult și-au pierdut viață după ce mai multe apartamente au fost deratizate cu substanțe care conțineau fosfură de aluminiu.

Atunci, Ministerul Sănătăţii anunță că vor avea loc controale la prestatorii de servicii de acest gen, dar și la distribuitorii de produse, însă până acum nu au fost anunțate rezultatele acestor verificări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *