Skip to content
Societate

Undă verde de la ANSVSA. Asociaţiile pentru protecţia animalelor pot prelua lunar 20 de câini din adăposturile publice

Twitter

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă noi reglementări pentru a facilita adopţia câinilor fără stăpân, care prevăd că asociaţiile şi fundaţiile din domeniul protecţiei animalelor pot prelua, lunar, 20 de câini din adăposturile publice.

Decizia vine atât pentru a facilita procesul de adopţie a câinilor fără stăpân şi a sprijini asociaţiile în acest sens, dar şi pentru a degreva consiliile locale de costurile pe care le implică organizarea de adăposturi publice şi de îngrijire a câinilor.

Prin publicarea în Monitorul Oficial, în data de 8 februarie, a Hotărârii Guvernului nr. 20/2021 pentru modificara şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.059/2013 în Monitorul Oficial al României se reglementează posibilitatea ca asociaţiile şi fundaţiile care activează în domeniul protecţiei animalelor să poată prelua lunar un număr de 20 de câini din adăposturile publice„, explică ANSVSA, într-un comunicat de presă transmis joi.

ANSVSA arată că a iniţiat, în luna iulie 2020, un proiect de modificare şi completare Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Decizia a fost luată atât pentru a facilita procesul de adopţiei al câinilor fără stăpân şi a sprijini asociaţiile şi fundaţiile care activează în domeniul protecţiei animalelor în acest sens, dar şi pentru a degreva consiliile locale de costurile pe care le implică organizarea de adăposturi publice şi de îngrijire a câinilor„, susţin reprezentanţii Autorităţii.

Conform sursei citate de News.ro, în prezent în ţară funcţionează 171 de adăposturi înregistrate sanitar-veterinar, dintre acestea mai puţin de 50% fiind adăposturi publice (aparţinând consiliilor locale) care derulează efectiv activităţi de gestionare a câinilor fără stăpân, în condiţiile în care, în prezent, există peste 2.600 de localităţi care au statutul de comună şi nu dispun de banii necesari organizării unor adăposturi.

Astfel, ANSVSA arată că, pentru unităţile administrative cu număr mic de locuitori, este extem de dificil să susţină financiar un adăpost de câini fără stăpân, respectiv construcţia, hrana animalelor, plata salariilor personalului şi costul asistenţei sanitar-veterinare. În cursul anului trecut, ANSVSA a primit numeroase solicitări din partea unor consilii locale, preponderent oraşe sau comune, prin care s-a solicitat întervenţia instituţiei pentru modificare şi completarea cadrului legal existent care reglementa gestionarea populaţiei de câini fără stăpân.

De asemenea, prin acest act normativ s-a reglementat şi posibilitatea ca serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aparţinând consiliilor locale, să poată interveni şi prin capturarea câinilor din alte localităţi aflate pe raza întregului judeţ, nu doar a localităţilor din vecinătate; ulterior, câinii fără stăpân capturaţi urmând să fie cazaţi în adăposturile pe care acestea le gestionează„, precizează Autoritatea.

ANSVSA a iniţiat controale care vizează condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice pentru câini pentru stăpân existente şi respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor. În viitor, aceste acţiuni ar urma să se realizeze în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor, iar neregulile constate să fie sancţionate, în funcţie de gravitate, de către cele două instituţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *