Skip to content
Politică

Undă verde în Parlamentul European: Ucraina va primi un ajutor financiar de 1,2 mld. euro

kyivpost.com

Miercuri, deputații europeni au dat undă verde unui împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-și acopere nevoile de finanțare externă în 2022, se arată în comunicatul oficial al Legislativului European. Astfel, Parlamentul European a fost de acord cu o propunere a Comisiei Europene din 24 ianuarie de a oferi Kievului asistență macrofinanciară, o resursă de urgență pentru țările din vecinătatea UE care se luptă să-și plătească facturile.

Rezoluția, adoptată în cadrul procedurii de urgență, a trecut cu 598 de voturi pentru, 55 împotrivă și 41 de abțineri. Votul Parlamentului European survine după acordul statelor membre din Consiliul UE la care s-a ajuns pe 12 februarie.

Finanțarea externă a Ucrainei s-a epuizat din cauza amenințării militare a Rusiei și a înrăutățirii situației economice în urma pandemiei COVID-19. Aceasta va fi plătită în două tranșe.

Jumătate din împrumutul de 1,2 miliarde de euro poate fi plătit imediat pentru a promova stabilitatea în Ucraina, dacă sunt îndeplinite anumite condiții prealabile.

Împrumutul servește drept „sprijin rapid într-o situație de criză acută și pentru a consolida reziliența țării”, se arată în propunere. Pentru ca banii să poată fi plătiți, țara trebuie să demonstreze progrese în implementarea unui program macroeconomic stabilit de Fondul Monetar Internațional (FMI). Deputații europeni subliniază că „mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartidist, și statul de drept, precum și garanțiile respectării drepturilor omului” sunt, de asemenea, condiții prealabile pentru debursare.

Această asistență macrofinanciară de urgență va avea o durată de 12 luni și va consta în două plăți, potrivit caleaeuropeana.ro:

eliberarea primei tranșe, sub rezerva condiției politice prealabile și a unei puneri în aplicare satisfăcătoare a programului FMI, ar urma să aibă loc imediat după aprobarea acestei propuneri, la intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere privind măsurile specifice de politică structurală, care urmează să fie convenit între Comisia Europeană, în numele UE, și Ucraina;
plata celei de a doua tranșe ar urma să fie legată de punerea în aplicare continuă și satisfăcătoare atât a unui program al FMI, cât și a măsurilor de politică convenite în memorandumul de înțelegere. Memorandumul de înțelegere care stă la baza acestei operațiuni de asistență macrofinanciară de urgență se va concentra cel mai probabil asupra unui număr limitat de acțiuni de politică fezabile pe termen scurt în domeniile prioritare cele mai urgente, cum ar fi consolidarea rezilienței și stabilității economice, guvernanța și statul de drept, precum și energia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *