Skip to content
Economie

Undă verde pentru tranzacția de 1 miliard de euro dintre Romgaz și ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

pixabay.com

AGA companiei românești de stat a aprobat, cu o zi întârziere, cea mai importantă tranzacție din istoria producătorului de gaze Romgaz, de achiziție pentru 1,06-1,07 miliarde dolari, plătibili într-o singură tranșă, a subsidiarei ExxonMobil care deține 50% din cel mai mare proiect de exploatare de gaze naturale din Marea Neagră, Neptun Deep.

În ședința Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A: – a fost aprobată tranzacția de achiziție de către Societate a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă;

– a fost aprobată încheierea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care urmează a fi încheiat de S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Califar) Limited și ExxonMobil Exploration and Production Romania (Nard) Limited, în calitate de vânzători; În ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A:

– a fost aprobată contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane Euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, conform criteriilor de acordare expuse în Hotărârea AGOA nr. 12/10.12.2021;

– a fost aprobată prelungirea cu 1 an, schimbarea monedei de acordare și diminuarea plafonului de acordare a Contractului de facilitate de credit nr. 201812070225 încheiat cu Banca Comercială Română S.A, pentru emiterea de scrisori de garanție bancară, până la limita de 350 milioane RON„, a transmis Romgaz Bursei de Valori București.

Potrivit potențialului viitor partener al Romgaz în proiect, OMV Petrom, fiecare dintre cei doi acționari va mai investi suplimentar cel mult câte 2 miliarde de euro în proiect. Romgaz susține că va trebui să achite într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, întrega sumă de 1,06 (posibil 1,07) miliarde de dolari către Exxon pentru achiziția companiei care deține 50% din proiectul Neptun Deep, transmite profit.ro.

La semnarea contractului, Romgaz are obligatia de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. La finalizarea Tranzacției se plăteste diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat”, se precizează într-un referat al companiei pus la dispoziția acționarilor. Faptul că gigantul american vrea să încaseze toți banii într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, pare a spulbera speranțele unor oficiali autohtoni că Exxon ar putea da în continuare o mână de ajutor celor două companii române în dezvoltarea proiectului. Contractul va fi guvernat de legea engleză.

O parte din sumă, 375 milioane de dolari sau 325 milioane de euro, va fi împrumutată de la bănci. Totodată, compania precizează că „în analiza aferenta proiectului Neptun Deep, atât în analiza tehnică, cât și cea economică, se estimează că decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi adoptată în trimestrul 4 2022”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *