Călin Georgescu avea șanse minime să obţină, la Curtea Constituţională, dreptul de a candida la alegerile prezidenţiale din mai, au declarat experţii jurişti consultaţi de Ştirile TVR. Iar în lipsa unui candidat bine conturat din zona suveranistă, voturile acestuia se vor împărţi probabil între ceilalţi concurenţi.
Pentru experții în drept constituțional și științe diplomatice, decizia prin care CCR a invalidat candidatura lui Călin Georgescu nu a fost o surpriză.
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: E o decizie care se înscrie în marja obișnuită, știm mai de mult, de când s-au anulat alegerile, că probabil au existat motive de anulare a alegerilor și probabil că tot în această cheie e și hotărârea de azi, pe mine nu m-a mirat această decizie.
Corneliu Bjola, profesor de științe diplomatice, Oxford: Nu e un moment plăcut pentru democrația românească, dar faptul că CCR a adoptat în unanimitate, fără niciun fel de reținere, expune clar motivația, soliditatea acestei motivații, din punctul lor de vedere. Faptul că Kremlinul a intervenit foarte agresiv în ultimele două zile ar trebui să ridice semne de întrebare pentru planurile strategice ale Rusiei și faptul că până în mai vor încerca din nou să facă ceva. Rămâne de văzut cine va fi candidatul Kremlinului în cursa rămasă.
Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă: De la cel mai înalt nivel se transmite aceeași amenințare pe care o au ucrainenii, pentru că la fel se discuta legitimitatea lui Zelenski. Deci din start viitorul președinte care va rezulta din aceste alegeri nu va fi legitim.
Chiar dacă partidele din zona suveranistă vor reuși să vină cu un candidat până pe 15 martie, termenul limită de înscriere pentru alegerile din mai, acesta nu va putea transfera tot capitalul electoral al lui Călin Georgescu, cred analiștii. Iar voturile acestuia se vor împărți.
Emilian Isăilă, analist politic: Victor Ponta pare a fi un virtual câștigător al unui număr important de voturi din acest pachet pe care și l-a conturat Călin Georgescu în primul tur. Probabil că o parte vor merge și la Crin Antonescu, vom vedea ce face și Elena Laconi, pentru că și ea are un discurs mai naționalist, populist și ar putea și ea să intre în joc.
Partidele tradiționale vor câștiga cel mai puțin în urma respingerii candidaturii lui Călin Georgescu, mai spun analiștii, care sunt de părere că voturile suveraniștilor vor merge către candidați independenți.
Claudiu Crăciun, lector universitar SNSPA București: Sistemul de partide din România nu mai poate susține candidați la prezidențiale care vin, se revendică și conduc un singur partid. În momentul în care toate partidele sunt sub 25%, inclusiv cel mai mare, cel tradițional mai mare, PSD, automat se vede faptul că aceste partide nu mai pot susține un candidat la prezidențiale.
Surse politice susțin că o varianta pentru polul suveranist ar fi candidatura președintelui AUR, George Simion. Dan Dungaciu, un alt nume vehiculat pe surse, a negat ipoteza unei candidaturi, iar Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, nu ar avea susținerea deplină a membrilor AUR.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News