Skip to content
Politică

Unde au ajuns susținătorii zăngănitului de cătușe

După ce, de câteva luni, nicio zi nu începe fără știri de la sediul DNA, formațiunile politice se confruntă tot mai des cu reținerea sau arestarea membrilor  marcanți de partid. Parlamentul României este pus aproape săptămânal în fața cererilor procurorilor  privind încuviința arestării unor senatori, deputați sau foști miniștri cu greutate.

Noul PNL, atât prin reprezentanții vechilor liberali, cât și prin liderii fostului Partid Democrat Liberal, au susținut la unison, cu precădere după alegerile prezidențiale din noiembrie, că solicitările justiției trebuie aprobate de Parlament, iar sistemul juridic pus la punct pe vremea fostului președinte Băsescu trebuie încurajat  să continue să facă dreptate.

Mulți dintre liderii liberali sau ai fostului PDL și-a schimbat însă total atitudinea față de activitatea procurorilor atunci când au avut de-a face direct cu acțiunile DNA.

Traian Băsescu

Cel mai vocal apărător al sistemului de justiție a fost, timp de 10 ani,  însuși Traian Băsescu, cel care l-a girat și l-a invocat de nenumărate ori în timpul campaniilor electorale și pe perioada mandatelor sale drept una dintre principalele realizări ale sale ca președinte.

După ce tot mai mulți apropiați ai lui Traian Băsescu au ajuns pe mâna procurorilor (protejata sa, Elena Udrea, ginerele său, Radu Pricop, fratele său, Mircea Băsescu), fostul șef de stat și-a schimbat complet tonul față de activitatea DNA. Luându-i public apărarea Elenei Udrea, Băsescu se declară împotriva arestului preventiv, invocând chiar o “guantanamizare” a României.

„De prea multe ori se pare ca Parchetele apeleaza la ideea – te bag la beci, pana spui ce a zis delatorul. Va dau cazul Elenei Udrea (…) Guantanamizarea tarii, da. Pai la Guantanamo ii tineau pana ce spuneau ce voiau sa auda ofiterii CIA”, a declarat Traian Băsescu la B1 Tv. Merită precizat că fostul șef al statului este în prezent urmărit penal pentru amenințare, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea l-a acuzat de șantaj.

Elena Udrea

Elena Udrea, motivul schimbării drastice a atitudinii fostului președinte față de procurori este la rândul său unul dintre cele mai importante cazuri de “răzgândire” față de felul în care DNA înțelege să facă dreptate. Dacă pe toată perioada mandatului prezidențial al lui Traian Băsescu Elena Udrea a susținut vehement cauza DNA, poziția sa s-a modificat brusc după ce procurorii au pus-o sub acuzare.

Anul trecut, Elena Udrea spunea: “Fără Traian Băsescu, justiţia nu ar fi fost independentă, nu am fi putut vorbi azi de o justiţie independentă, puternică, fără presiuni, care să respecte legea şi dacă e vorba de un membru al familiei Băsescu. Fără Băsescu, am fi avut o justiţie la nivelul traficului de influenţă făcut de Călin Popescu Tăriceanu prin bileţelele roz trimise pentru sprijinirea domnului Patriciu. La finele mandatului lui Traian Băsescu, promisiunea de a avea o justiţie independentă e un obiectiv indeplinit”.

Acum, nu trece săptămâna fără ca fostul ministru al guvernului Boc să nu lanseze noi atacuri la adresa DNA și șefului acestei instituții, Laura Codruța Kovesi.

Un astfel de exemplu de declarație critică la adresa instituției este  postarea de pe Facebook conform căreia Elena Udrea ar sta la pușcărie  spre satisfacția Laurei Codruței Kovesi.

“Întrebare pentru toţi oamenii lui Koveşi şi apostolii DNA care acţionează acoperit sau nu în spaţiul public: cum poţi demonstra că nişte bani donaţi în decembrie 2011 la PDL Bucureşti, chiar dacă, prin absurd, ar fi provenit de la Udrea, erau fix din geanta luată în octombrie la minister???

Dar la ce avem nevoie de logică? Avem nevoie doar de acuzaţii în cascadă, formulate spectaculos, pentru a „prinde la public”. Şi de judecători care să dea deciziile pe care procurorii le vor. Şi gata! Avem Justiţie!

Iar Udrea să stea la puşcărie spre gloria şi satisfacţia lui Koveşi şi Coldea!”, este mesajul transmis de Elena Udrea pe pagina de socializare.

George Scutaru

După alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, și reprezentanții vechiului PNL au declarat la unison că justiția trebuie încurajată să-și facă datoria, apreciind activitatea procurorilor anticorupție.

Unul dintre aceștia a fost și George Scutaru, numit ulterior consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, care, calitatea de lider al deputaților PNL, a susținut mereu ca liberalii să voteze în favoarea solicitărilor justiției. Acesta îl acuza pe Victor Ponta de obstrucționare a justiției, spre deosebire de liberali, care o respectă.

Iată un exemplu de declarație a fostului lider liberal, cu privire la solicitarea DNA de ridicare a imunității unui deputat.

„Comportamentul nostru a fost evident și la celelalte voturi și vom vota pentru încuviințarea arestării indiferent de partidul din care face parte parlamentarul respectiv”, a declarat George Scutaru, cu ocazia votului pentru încuviințarea arestării deputatului PDL Florin Popescu.

Acum, George Scutaru se află sub  urmărire penală, fiind acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Mircea Roșca

Același discurs l-a avut și deputatul liberal Mircea Roșca. Acesta îi acuza pe reprezentanții PSD că obstrucționează justiția.

„Ne-am obişnuit deja ca parlamentarii Puterii să obstrucţioneze, prin vot negativ dat în Parlament, actul de justiţie şi să facă zid în jurul colegilor asupra cărora planează suspiciuni în diverse dosare penale”, a declarat Mircea Roșca, în 2014.

Acesta se află în arest preventiv, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce în 2011, când conducea PNL Prahova, a cerut unui om de afaceri, care l-a denunţat la DNA, 20.000 de euro spre a interveni la preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi la alţi membri ai Consiliului Local Azuga pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş.

Theodor Nicolescu

Un alt exemplu de om politic care s-a trezit  în cătușe după ce a susținut în mod repetat acțiunile procurilor este liberalul Theodor Nicolescu.

Acesta s-a declarat mereu în favoarea acțiunilor justiției, iar ulterior a fost arestat pentru implicarea într-un dosar de corupție privind retrocedări ilegale.

“Partidul Naţional Liberal rămâne consecvent în privinţa principiului exprimat de a nu interfera cu actul de justiţie şi de a nu face scut în jurul parlamentarilor care au probleme de natură penală”, declara Theodor Nicolescu, făcând referire la votul în cazul deputatului Ion Diniță.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *