Skip to content
Politică

Unde au dispărut „haitele războinice” din PSD?

PSD-ul din ultimele săptămâni pare a fi un partid în care calmul domnește, în care toată lumea e prietenă cu toată lumea. Toți contestatarii, noul val al social-democrației din România, reformatorii PSD-ului, au dispărut ca măgarii în ceață, iar Victor Ponta conduce fără niciun fel de probleme un PSD aflat la guvernare, consolidat și, poate, chiar întărit după victoriile din Parlament.

Odată cu avântul PNL-ului către putere, în PSD s-a creat un curent împotriva conducerii centrale, adică împotriva lui Victor Ponta și a lui Liviu Dragnea. În lunile ianuarie, februarie și martie, erau trei fronturi deschise în PSD: primul era cel reprezentant de binomul Vanghelie – Geoană care a și reușit să rupă din PSD câțiva parlamentari, al doilea era cel deschis de Cătălin Ivan împotriva conducerii, iar al treilea al cuplului de la malul mării Mazăre – Constantinescu. Rând pe rând, aceste trei grupări rebele au renunțat la planurile lor de a prelua puterea în partid și și-au văzut cuminți de treabă.

Motivele pentru care s-a ajuns la „împăcarea” social-democrată au fost fie DNA, fie lipsa susținerii în partid. În ceea ce îi privește pe cei doi lideri PSD din gruparea Mazăre – Constantinescu, acțiunile procurorilor i-au redus la tăcere. Radu Mazăre e în arest preventiv, iar Nicușor Constantinescu la domiciliu. Mai mult, Radu Mazăre a și renunțat la PSD.

În privința grupului războinic din jurul lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie, pe lângă acțiunile DNA au mai fost și motive de ordin tehnic. După arestarea lui Marian Vanghelie era clar că nivelul de credibilitate al noii structuri nu are cum să fie unul ridicat. Delimitarea de Marian Vanghelie trebuia să se producă, iar odată cu ea și numărul celor care susțineau noua construcție. De asemenea, pe lângă problemele cu justiția și lipsa unor „apostoli” politici din PSD, a mai contribuit și ineficiența PNL de a da jos Guvernul și actuala majoritate. Așadar, al doilea nucleu de revoltă anihilat de conducerea PSD fără să vrea.

În ceea ce îl privește pe Cătălin Ivan, acesta a rămas fără susținere, nemaifiind nimeni interesat să se arunce într-o luptă cu puterea centrală din partid, una care își recâștigase încrederea și se consolidase după rezultatul dezastruos din toamnă. În cazul său, nu au existat alți factori externi ca în privința celorlalte două grupuri.

Pentru PSD, pe lângă dezavantajele create de problemele lui Dan Șova cu DNA, acțiunile procurorilor au însemnat și „pace” și „prietenie”. DNA a fost un fel de îmblânzitor al grupărilor rebele din PSD, iar în acest fel, Victor Ponta a scăpat de o piatră de pe inimă. Astfel, ironia face că președintele PSD ar trebui să le mulțumeacă procurorilor pentru eficiența de care au dat dovadă și pentru că i-au adus pe „calea cea dreaptă” pe membrii partidului său.

1 comentariu la “Unde au dispărut „haitele războinice” din PSD?

  1. Dle Angelescu am citi ultimele dv lucrari jurnalistice. Ca sa inteleg mai bine l-am citit si pe celebrul jurnalist brasovean FNegrutiu in ultima postare in site-ul al carui red sef este. Poate-l cititi si dv !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *