Skip to content
Opinii & Analize

Unde se duc medicii când pleacă?

De câteva zile, în plină epidemie de coronavirus, asistăm la o retragere a personalului medical din spitale. Confruntați cu o criză fără precedent, de frică, o parte din personalul medical face un pas înapoi. Nu-i condamn, dar nici nu pot să îi felicit că în astfel de momente dau bir cu fugiții. Știu, e greu să fii în prima linie și să te lupți cu un monstru necunoscut.

În mod cert medicii sunt zilele acestea între ciocan și nicovală. Legea și jurământul îi obligă să trateze orice pacient a cărui viață este în pericol, dar lipsa dotărilor împotriva infecțiilor îi lasă descoperiți în fața coronavirusului. Îmi povestea o prietenă medic din Franța că personalul lor medical a fost chemat să își aleagă calea de urmat, chiar înainte ca nebunia coronavirusului să ia amploare. Practic, medicii au fost puși în situația de a alege între a intra în lupta împotriva „monstrului ucigaș” și a dezerta, fără a mai fi primiți în sistem apoi. Presupun că vă dați seama și care a fost răspunsul lor.

Poate o astfel de întrebare ar trebui pusă și în România. Poate și la noi personalul medical ar trebui să aleagă. Poate din asta vom învăța că atunci când vom alege o astfel de meserie trebuie să fim asumați până la capăt. Mă revoltă să știu că există cazuri în care cadrele medicale refuză pacienți la internare sau pur și simplu vor să demisioneze și să plece acasă. Nu-mi vine în gând decât povestea aia pe care o știm cu toții: la spital nu mergi „cu mâna goală”. Dar oare mai e cazul de așa ceva?

Fac un apel la toți acei medici care știu că vreodată în meseria asta au acceptat „atenții” să dea acum dovadă de responsabilitate și să nu își lase compatrioții la greu. Să se gândească de două ori înainte de a da bir cu fugiți. Măcar de dragul acelor „vremuri bune”. În același timp, nu pot decât să mă înclin în fața medicilor care continuă astăzi să lupte, chiar și cu mentalitățile colegilor lor.

Cât despre lipsa dotărilor medicale, președintele Iohannis ne asigura astăzi că nu va mai fi un subiect de discuție. Și am speranța că așa va fi. În caz contrar, voi fi prima care îl va taxa, atât pe el , cât și pe toți cei care promit și nu fac nimic. E timpul să ne schimbăm. Țara asta nu mai poate merge pe principiul „Lasă, că merge și-așa”.

 

1 comentariu la “Unde se duc medicii când pleacă?

  1. Romania needs to start paying medical personnel 3 times the salary of the elected morons. Then force the elected morons (I am speaking primarily of PSD but many qualify) to provide adequate working conditions. Imagine if you will, modern hospitals with modern equipment. What a fairytale, nothing improved since the tragedy of Collective!

    Nice try, you are not very convincing with your point of view.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *