Unde se duc mogulii cand se duc ?

Nimic nu e mai limpede în capul românilor atunci când vorbesc de Traian Băsescu decât cruciada împotriva mogulilor. Poate doar amenințarea țepelor plasate strategic în Piața Victoriei a produs sentimente mai surescitante pentru votantul anului 2004. Mogulii, însoțiți de tonomate, deveneau răul de care regimul Băsescu trebuia să scape cu prioritate și țintele preferate ale președintelui.

Era un timp când în România erau 3 moguli: Vântu, Patriciu și Voiculescu. Numiți așa de către Președintele statului, avertizați de fiecare dată de către acesta și executați din viața publică, în ordinea preferințelor personale. Afacerile cu statul, izul penal din unele decizii si o atitudine tranșantă împotrivă lui Băsescu – dar si a prietenilor săi – i-au făcut indispensabili în discursul promovat de președinte.

S-a dovedit, aproape matematic, ca a fi mogul în Romania implica un spor de risc, care pana la urma nu a fost asigurător pentru traiectoria personala.

Acum mogulii sunt undercover, protejați de hainele analistului politic, ale omului de afaceri sau ale demnitarului cu imunitate. Sunt mai discreți, dar își își aleg taberele în funcție de același reper: Traian Băsescu. Pe unii îi are, îi joaca și îi trimite consultanți pe lângă lideri pe care tocmai îi îngroapă politic, pe alții îi analizează cu atenție și le transmite avertismente vremelnice. Cert este că nimeni nu își mai dorește să mai ajungă mogul în România. Poate doar unul mic și fără dorința de a-și etala puterea, opiniile și proiectele nici măcar la propria televiziune. Mai face asta doar dacă se deghizează in analist, consultant, strateg – în funcție de cine scria “burtiera” în redacție.

Până la urmă, mazilirea mogulilor poate fi trecută drept cap de afiș în bilanțul celor două mandate, la capitolul realizări.

Cu tonomatele nu i-a prea ieșit. Iar asta cu televiziunile care continuă politica și atunci când sunt rămase fără de mogul, poate fi chiar enervantă ! Mai ales că nu mai este timp: vara este pe sfârșite, iar modelul Putin încă nu pare a avea mari șanse de implementare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: