Skip to content
Politică

Unde se duc useriștii când absentează nemotivat din Parlament?

Inquam Photos / Manases Sándor
" "

Zilele trecute, biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat luni o notă transmisă de secretarul conducerii Camerei social-democratul Iulian Iancu, prin care este cerută reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută pentru opt deputaţi din cauza unor absenţe de la lucrările parlamentare din lunile august şi septembrie pentru care nu a fost cerută motivarea. Dintre absenți, șase sunt de la USR: Dan Barna, Tudor Benga, Iulian Bulai, Cosette Chichirău, Ion Stelian, Ionuţ Moşteanu.

Useriștii, ocupați cu campania electorală

" "

Ținând cont de faptul că absențele s-au înregistrat în lunile august – septembrie putem intui la o primă vedere că cei șase useriști erau preocupați cu altele, respectiv cu campania electorală. Tudor Benga de pildă era plecat cel mai probabil prin Brașov acolo unde candida din partea Alianței USR-PLUS la funcția de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. În final, Benga nu a reușit să câștige competiția, USR clasându-se cu mult în spatele celor de la PNL.

Cosette Chichirău a fost și ea cel mai probabil plecată la Iași acolo unde candida din partea Alianței USR-PLUS la funcția de primar. Nici acesteia nu i-a mers bine în alegeri, scrutinul fiind câștigat de Mihai Chirica. La Constanța Stelian Ion candida la funcția de primar din partea Alianței USR-PLUS, luptându-se cu alți doi contra-candidați Vergil Chițac de la PNL și fostul edil Decebal Făgădău de la PSD. Decizia lui Stelian Ion de a lăsa pe locul al doilea obligațiile care reieșeau din fișa postului de parlamentar pentru a se dedica mai mult campaniei electorale de la Constanța nu i-a adus useristului dividentele sperate. Cursa electorală a fost câștigată și aici de candidatul PNL. La fel ca și colegii săi, Ionuț Moșteanu era preocupat în lunile august și septembrie de campania electorală, fiind mai mult pe la Pitești, decât la București. La Pitești, Moșteanu candida la Primăria orașului Pitești acolo unde spunea că are prima șansă să învingă PSD-ul. În final, Moșteanu nu a avut nici prima și nici a doua șansă, clasându-se abia pe locul al treilea în cursă după Cristian Gentea de la PSD și Sorin Apostoliceanu de la PNL.

În ciuda faptului că Iulian Bulai nu a candidat la nici o funcție în septembrie 2020, el tot a reușit să strângă absențe în Parlament. Asta pentru că Bulai era probabil prea ocupat să îi facă campanie lui Marius Irimia, candidatul USR PLUS la Primăria Piatra Neamț. Cum Bulai este liderul USR Neamț, acesta nu a ezitat să își ia mai mult timp liber din Parlament pentru a merge în Piatra Neamț și a se fotografia cu candidații USR-PLUS de acolo.

Același lucru îl putem spune și despre Dan Barna, care la fel ca Bulai nu a candidat pentru nici o funcție în septembrie 2020, dar i-a făcut intensiv campanie lui Nicușor Dan la Primăria București. Barna a fost și pe la Timișoara pentru a-i face campanie lui Dominic Fritz, candidat USR-PLUS la primăria orașului Timișoara.

Problema useriștilor în a justifica aceste absențe ține de faptul că nu s-au aflat într-o situație excepțională. Au existat și alți politicieni de la alte partide politice care au fost ocupați cu campania electorală înaintea alegerilor și care au mers prin țară. Rămâne de văzut dacă lista realizată de biroul permanent al Camerei Deputaţilor va mai include și alte nume.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *