Skip to content
Politică

Unde se duc USR-iștii, dacă s-ar duce? EXCLUSIV

vivafm.ro

Un scandal a izbucnit miercuri în Uniunea Salvați România, ba chiar la vârful partidului condus de către Nicușor Dan. Iar acest lucru se întâmplă la numai trei zile după ce USR a intrat în Parlament.

CITIȚI ȘI: UPDATE Reacția lui N. Dan / Soțul Clotildei Armand îl atacă pe șeful de campanie

Vă amintim în câteva cuvinte: Sergiu Moroianu (soțul vicepreședintelui USR Clotilde Armand) l-a acuzat miercuri pe Facebook pe Matei Păun (șeful de campanie al USR atât la locale, cât și la parlamentare) că este un „personaj controversat”, despre care nu se știe „unde a lucrat” și care „a declanșat o campanie de denigrare și sabotaj la adresa Clotildei Armand”.

Facem o paranteză: este posibil ca numele lui Matei Păun să vă fie cunoscut din zilele scandalului Panama Papers / Mossack Fonseca, când actualul USR-ist apărea, într-un material al RISE Project, cu un offshore în Seychelles. Ba mai mult: în aceeași perioadă, jurnalistul de investigații Ion Spânu publica pe Cotidianul.ro un articol care arată cum sursele de finanțare ale lui Păun au legătură cu Open Society Institute, binecunoscutul ONG planetar al controversatului om de afaceri american George Soros.

Revenind, trebuie să vă amintim că, tot astăzi (miercuri), Nicușor Dan a intervenit în disputa Moroianu-Păun, luându-i apărarea celui din urmă, pe care l-a lăudat că, în ambele campanii ale acestui an, „a activat voluntar, sacrificându-și timpul personal, fără să ceară nimic în schimb”. (Găsiți detalii în linkul de mai sus.)

Capcana aparențelor și riscul scindării USR

Ceea ce pare o simplă răfuială de bucătărie partinică riscă să ducă la ruperea USR, iar Nicușor Dan pare să fi înțeles asta, din moment ce a făcut declarația de mai sus ca să calmeze spiritele.

Cel mai probabil, partidul lui Dan se va rupe în două: pe de o parte, aripa lui Matei Păun, urmat de câțiva parlamentari ajunși în legislativul 2016-2020 pe cheltuiala apropiaților șefului de campanie (așadar, conectați – mai direct sau mai pe departe – la banii lui Soros și la offshore-ul legat de casa de avocatură Mossack Fonseca); pe de altă parte, alți aleși USR-iști, care vor rămâne în jurul lui Nicușor Dan și Clotilde Armand.

Ițele duc către PSD

Dacă parlamentarii din gruparea lui Nicușor Dan și al Clotildei Armand rămân în jurul lui Dacian Cioloș (într-o alianță între USR, PNL și celelalte partide de dreapta), am presupune că nu va fi loc în același joc pentru oamenii lui Matei Păun.

Iar atunci, se pune întrebarea: există un număr de parlamentari USR care, în cazul ruperii Uniunii Salvați România, să plece la PSD? Abia acum, intervenția lui Nicușor Dan din această după-amiază capătă un nou înțeles: fostul ONG-ist a prefigurat deja hemoragia parlamentară către PSD, așa că încearcă încă de pe acum să oprească plecarea aleșilor USR-iști.

1 comentariu la “Unde se duc USR-iștii, dacă s-ar duce? EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *