Republica Cehă, Lituania și România ocupă un nou loc fruntaș în Raportul mondial al fericirii din acest an, cu un scor deosebit de ridicat în ceea ce privește fericirea persoanelor cu vârsta sub 30 de ani, potrivit unui articol BBC despre fericire.
Când Raportul anual al fericirii mondiale a fost publicat în martie 2024, nu a fost o surpriză să vedem că țări scandinave precum Finlanda, Danemarca, Islanda și Suedia continuă să fie în fruntea listei, notează BBC, care remarcă tendința surprinzătoare a accederii în clasament a unor țări noi.
În ultimii trei ani, țările din Europa Centrală și de Est au depășit unele dintre vecinele lor din Europa de Vest în ceea ce privește fericirea generală, potrivit sondajului. Pentru prima dată, Republica Cehă și Lituania au intrat în top 20 în acest an, ocupând locurile 18 și, respectiv, 19, urmate îndeaproape de Slovenia, care ocupă locul 21. (Pentru comparație, Marea Britanie se află pe locul 20, Germania pe 24, Spania pe 36 și Italia pe 41).
Ceea ce este deosebit de interesant este faptul că, în multe dintre aceste țări, creșterea nivelului de fericire este atribuită tinerilor. De fapt, Lituania ocupă primul loc la capitolul „Fericirea tinerilor” (care se referă la respondenții cu vârsta mai mică de 30 de ani), urmată de Serbia pe locul 3, România pe 8, Republica Cehă pe 10 și Slovenia pe 15.
Locuitorii și cei care călătoresc frecvent în regiune nu sunt surprinși. „Există mai multe locuri de muncă decente acasă, așa că [acum] tinerii nu se mai mută în altă parte în Europa pentru a munci”, spune Tim Leffel, autorul cărții The World’s Cheapest Destinations. „Prima dată când am fost în România și Bulgaria, în urmă cu un deceniu, unele sate erau pline doar de oameni în vârstă. Acum vezi mult mai mult amestec de vârste. Când mai mulți tineri rămân prin preajmă, toată lumea se simte mai încrezătoare în viitor.”
Având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut brusc de la începutul anilor 2000, mulți locuitori din Europa Centrală și de Est simt acum că au o șansă egală la fericire – un indicator general important al bunăstării, notează sursa citată. De fapt, raportul a constatat că inegalitatea bunăstării are un efect chiar mai mare asupra fericirii generale decât inegalitatea veniturilor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News