Skip to content
Economie Societate

Rate mai mari la Prima Casă. Mai multe bănci refuză noua formulă de calcul a indicelui ROBOR

Împrumuturile pentru Prima Casă ar putea fi excluse de la noua formulă de calcul a indicelui ROBOR. Astfel, practic, ratele creditelor prin Prima Casă vor fi calculate după vechea formulă a indicelui de referinţă. Asta iau în calcul mai multe bănci din piaţă, scrie digi24.ro.

Dragoş Nechifor, brocker de credite, a declarat:În acest moment, unele bănci interpretează că prin modificarea legislației din domeniu – acea Ordonanță 19 care aplică un nou indice de calcul la creditele contractate după data de 2 mai -, pentru programul Prima Casă această regulă nu se aplică, și atunci pentru acest produs dobânzile vor rămâne nemodificate. Deci în continuare se va merge pe folosirea vechiului ROBOR în calculul dobânzii aplicate.

Dacă băncile nu vor modifica marjele de dobândă la creditele ipotecare, am putea observa în viitorul foarte apropiat că produsul Prima Casă devine mai scump decât creditul ipotecar.

În acest moment sunt cel puțin două bănci care interpretează în acest mod legislația. Încă nu avem toate informațiile, dar cu siguranță începând de joi vom vedea exact cum aplică toate băncile înscrise în programul Prima Casă, și vom vedea cum aplică – unitar sau efectiv doar unele bănci interpretează în acest mod noua lege„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *