UNESCO: Catedrala „Schimbarea la Față” din Odesa are nevoie de măsuri urgente de conservare

Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

Specialiştii UNESCO au evaluat, luni, pagubele produse de atacul cu rachete lansat săptămâna trecută asupra Catedralei „Schimbarea la Faţă” din centrul oraşului ucrainean Odesa, a declarat viceprimarul localităţii Oleg Brindac, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa necesită măsuri urgente pentru conservare, în special în cazul acoperişului, pereţilor şi frescelor interioare. El susţine că structura de rezistenţă a lăcaşului de cult a fost afectată, însă consideră că lucrările de consolidare nu pot începe înainte de încheierea războiului.

„Astăzi nu putem să spunem exact valoarea pagubelor. Noi înţelegem că pe timp de război nu se poate face aşa ceva. Datoria noastră este ca, în acest moment, sub coordonarea UNESCO, să găsim cele mai bune soluţii pentru a conserva acest patrimoniu. Este necesară conservarea, pentru că va veni perioada de iarnă şi nu trebuie să se degradeze şi mai mult”, a afirmat Brindac.

Catedrala „Schimbarea la Faţă” a fost inclusă, la începutul acestui an, în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar pe 23 iulie a fost avariată în timpul unui val de rachete lansate de forţele ruseşti.

„Catedrala este simbolul oraşului. Este locul unde vine fiecare om şi se roagă în faţa icoanelor. Nimic nu este mai scump decât rugăciunea în catedrală. Ruşii au vrut de fapt să atace credinţa, care este inima Ucrainei. Toată lumea vede că această biserică nu este o structură militară”, a mai precizat oficialul din Odesa.

Catedrala „Schimbarea la Faţă” a fost fondată în 1795, demolată de sovietici în 1936 şi reconstruită în anii 2000. În 2010, ea a fost sfinţită de Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Catedrala ţine de Biserica Ortodoxă Ucraineană dependentă de Patriarhia Moscovei, o ramură care a întrerupt legăturile cu Rusia după invazia din 2022.

Atacul de pe 23 iulie a afectat 28 de clădiri din centrul istoric al Odesei, care a fost inclus, de asemenea, în Patrimoniul UNESCO.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: