Ungaria a respins rezoluția Consiliului Europei care sprijină formula de pace a Ucrainei

Sursa foto: Pixabay

Ungaria a respins o rezoluție a Consiliului Europei de a recunoaște și de a sprijini oficial formula de pace în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat ministrul de externe al țării. 

Într-o postare pe Facebook, Peter Szijjarto a spus că „alte planuri” au fost propuse, însă nu au fost luate în considerare de Consiliu, iar excluderea Rusiei din formulă înseamnă că negocierile de pace nu pot funcționa. Ministrul nu a precizat la ce alte planuri se referea, informează The Kyiv Independent.

Formula de pace în 10 puncte a Ucrainei, un plan schițat pentru prima dată de președintele Volodimir Zelenski în toamna anului 2022, este compusă din câțiva piloni cheie, dintre care unul este retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean ocupat.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei în martie 2022 după invazia pe scară largă a Ucrainei și, ulterior, a fost exclusă oficial o zi mai târziu.

„În loc să ne fantezim despre războiul nuclear, avem nevoie în sfârșit de negocieri de pace reale”, a scris Szijarto, adăugând: „Negocierile de pace adevărate pot avea loc numai dacă toate părțile în conflict stau în jurul mesei. Astăzi, Consiliul a dorit să adopte o rezoluție, în care a vrut să recunoască numai și exclusiv planul de pace al președintelui Zelensky ca o formulă de pace care trebuie luată în considerare și susținută”.

Szijarto a spus că a cerut ca aceste alte planuri să fie luate în considerare, dar acest lucru a fost respins de majoritatea membrilor CE: „De aceea am respins, pentru că nu a existat nicio rezoluție a Consiliului”, a spus el.

Cel mai notabil plan alternativ de pace a fost propus de Ministerul chinez de Externe, care a publicat o declarație în 12 puncte în februarie 2023, subliniind poziția Beijingului cu privire la „rezolvarea politică” a războiului pe scară largă al Rusiei cu Ucraina.

Mulți lideri occidentali au respins propunerea, spunând că probabil va funcționa doar în favoarea Rusiei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: