Skip to content
Internațional

Ungaria anunţă că nu acceptă migranţii afgani decât cu restricţii

bbc.com

Ungaria nu acceptă migranţii afgani decât în număr limitat, a declarat, luni, Levente Magyar, secretarul de stat al Ministerului Ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, conform MTI.

Levente Magyar a amintit că, în ultima perioadă, toată lumea a putut urmări cum se prăbuşeşte complet sistemul militar şi politic din Afganistan, în urma deciziei forţelor internaţionale conduse de Statele Unite, de a părăsi, după 20 de ani, această ţară.

Când americanii au anunţat retragerea trupelor militare, guvernul ungar a declarat că acest proces trebuie să aibă loc în aşa fel încât Afganistanul să nu devină din nou un focar al terorismului internaţional şi să nu ajungă o ţară de unde se migrează în masă, a prezentat secretarul de stat poziţia guvernului ungar. Acesta a adăugat că, din păcate, operaţiunea nu a reuşit să îndeplinească aşteptările acceptate şi prezentate de marea parte a lumii.

După cum a explicat politicianul, guvernul de la Budapesta nu este dispus să deconteze pe seama poporului ungar consecinţele acestei decizii geopolitice greşite şi operaţiunea geopolitică implementată greşit.

“Nu acceptăm” aşteptările, iniţiativele şi solicitările care fac referire şi la Ungaria să accepte fără restricţii pe oricine doreşte să părăsească Afganistanul în aceste zile şi săptămâni dificile, a declarat secretarul ungar de stat. Acesta a menţionat că în comunitatea internaţională “circulă astfel de documente”, solicitând ţărilor care au avut cândva trupe în Afganistan, şi în general ţărilor occidentale, să accepte migranţii afgani fără niciun fel de restricţii sau limitări.

Levente Magyar a mai vorbit şi despre faptul că Ungaria face o excepţie într-un singur caz: se gândeşte serios la modul în care i-ar putea ajuta pe cei care, în ultimii 20 de ani, au lucrat pentru trupele ungare ca interpreţi sau în alte funcţii. După cum a afirmat, se află în contact cu aceste persoane şi se face o evaluare a modului în care ar putea să fie ajutate.

Secretarul de stat ungar a mai declarat că Ungaria este un aliat militar al Statelor Unite, dar, în acelaşi timp, datorită puterii sale, America poate face ceva pe scena globală, ce nimeni altcineva nu ar putea să facă.

Politicianul a adăugat că, evident, retragerea trupelor militare nu ar fi trebuit să se desfăşoare în acest mod.

Ceea ce  vedem acum în Kabul şi în diferite părţi ale Afganistanului este înspăimântător şi consider că ar putea însemna deschiderea unei ere atât în contextul migraţiei, cât şi al terorismului internaţional (nu doar pentru Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume), ceea ce nu s-a dorit şi poate chiar putea fi evitat”, a explicat Levente Magyar.

Potrivit secretarului de stat ungar, cine doreşte să părăsească astăzi Afganistanul poate ajunge în Turcia fără obstacole serioase şi “este la latitudinea prietenilor noştri turci cum abordează această situaţie”. Acesta a adăugat că, după turci, Ungaria este primul stat pe ruta de migraţie către Europa care are capacităţi mai serioase şi voinţă de protecţie a frontierelor.

Dacă migranţii trec prin Turcia, în câteva zile vor fi aici, la Röszke, la punctul de trecere a frontierei dintre Serbia şi Ungaria, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un potenţial val de migraţie serios”, a explicat secretarul de stat ungar.

Acesta a subliniat că frontierele Ungariei sunt protejate de 6 ani consecutiv, iar până acum, capacităţile de apărare au făcut faţă excelent şi în mod exemplar, informează news.ro.

“Nu mă tem” că securitatea Ungariei va fi pusă în pericol, a declarat politicianul.

Cu toate acestea, Ungaria trebuie să explice clar tuturor partenerilor săi că nu este acceptabil ca “astfel de decizii să fie luate de marile puteri, să se întreprindă acţiuni într-un fel sau altul care, în acest caz, au consecinţe catastrofale, iar noi ne angajăm ca o parte considerabilă a acestor acţiuni să ni le asumăm, chiar şi daunele sau curăţenia în urma lor”, a mai precizat secretarul de stat ungar.

Acest lucru este respins în comun de cetăţenii Ungariei, aşa cum a fost exprimat în mai multe rânduri, iar guvernul o să-i apere, a mai subliniat Levente Magyar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *